Nachádzate sa tu

10 tipov, ako sa starať o dlhé vlasy

Ak túžite po dlhých vlasoch, je doba kým dorastú do dostatočnej dĺžky, iba kúskom dlhej cesty. Následná starostlivosť o ne je nemenej náročná a vlastne nikdy nekončí. Aby totiž dlhé vlasy vyzerali dokonale, musíme eliminovať všetky vady na kráse, ktoré sa u nich často objavujú. Napríklad  vysúšanie, krehkosť, rozštiepené končeky či strata lesku. Čo teda robiť, aby boli dlhé vlasy stále úžasne dlhé? Máme pre vás hneď 10 tipov.

1. Neumývajte vlasy strapaté

Pokiaľ si pred umývaním vlasy nečešete, svojej hrive tým neprospievate. Kefovanie pred umývaním ich totiž zbaví prípadných zvyškov stylingových prípravkov a vlasy vďaka tomu nebudú strapaté.

2. Horúca voda škodí

Aby ste čo najviac šetrili štruktúru vlasu, používajte na umývanie len vlažnú, nikdy nie horúcu vodu.

3. Vhodný šampón

Vyberte taký šampón, ktorý bude už počas umývania dlhé a poškodené vlasy zásobovať ošetrujúcimi látkami a dodávať im hebkosť.

4. Ošetrujte

Po použití šampónu nezabudnite vlasy ošetriť kondicionérom alebo balzamom. Väčšina týchto prípravkov vlas zvonku chráni ako druhá koža, nezaťažuje ich, dodá krásny lesk a uľahčí rozčesávanie. Zároveň uzamyká vnútri vlasu vlhkosť aj dodané ošetrujúce látky.

5. Dôkladné vymývanie

Prípravky ako šampón a kondicionér vždy dôkladne vymyte, aby ich zvyšky nezaťažovali vlasy ani pokožku hlavy.

6. Turban

Mokré vlasy po umytí nikdy nešúchajte uterákom. Ak sa totiž utierajú do sucha, môže sa poškodiť a zdrsniť šupinatá vrstva, ktorá vlasy chráni pred vonkajšími vplyvmi. Vodu z nich teda uterákom iba jemne vytlačte, alebo ich ideálne zabaľte do turbanu a nechajte zhruba 10 minút schnúť.

7. Horúci vzduch škodí

Príliš horúci vzduch a dlhé fénovanie vlasy vysušuje. Odborníci preto odporúčajú vlasy fénovať pri nižšej teplote, krátko a smerom od vlasových korienkov ku končekom, zo vzdialenosti asi 15 cm. „Na sušenie vlasov nepotrebujete najmodernejší prístroj, dôležité je, aby sa na ňom dala regulovať teplota,“ hovorí Robert Mrosek, ambasádor značky ALCINA. Najprv vlasy vyfénujte dosucha a následne zafixujte studeným vzduchom.“ Najlepším spôsobom však je nechať vlasy voľne preschnúť na vzduchu.

8. Správna kefa

Aj voľba kefy je dôležitá. Obzvlášť vhodné sú takzvané "ploché kefy", napríklad drevené. Majú totiž štetiny relatívne ďaleko od seba a dlhými vlasmi tak prechádzajú ľahko a šetrne.

9. Technika česania

Pri rozčesávaní vlasov začínajte od končekov. Vlasy prečesávajte ešte vlhké a postupne uvoľňujte. Potom vždy posuňte kefu o kúsok vyššie a opatrne prečešte smerom ku končekom.

10. Pozor na gumičky

Ak bežne používate gumičky s kovovými spojmi, možno vás ani nenapadlo, že práve tie môžu poškodiť šupinatú vrstvu a tým pádom aj štruktúru vlasu. Z toho dôvodu sú lepšou voľbou pružné gumičky z umelej hmoty alebo z látky, ale bez kovového spoja.