Nachádzate sa tu

11 nečakaných faktov o rúžoch

Príbeh rúžov ​​sa začal písať zhruba pred 5 tisíc rokmi na toaletnom stolíku sumerskej kráľovnej mesta Ur na území dnešného Iraku. Kráľovná patrila k významným osobnostiam jednej z najstarších civilizácií v Mezopotámii. Nosila prepracované šperky, no kľúčovým prvkom jej looku boli výrazne sfarbené pery. O tie sa v tých dobách postaral napríklad drvený prášok z rôznych hornín či drahokamov. História rúžov ​​sa potom vyvíjala rôzne – boli nenávidené aj zbožňované, stali sa symbolom diabla aj emancipácie, a dnes napríklad patria k ekonomickým ukazovateľom recesie. Prečítajte si 11 zaujímavých faktov, ktoré ste o rúžoch (pravdepodobne) nevedeli.

1. V starovekom Egypte nosili rúže ženy aj muži. Obľúbenými odtieňmi boli purpurová, modročierna, oranžová a červená. Na výrobu sa však používali aj niektoré škodlivé látky, napríklad bróm v kombinácii s jódom, ktorých výsledkom boli vážne ochorenia a v niektorých prípadoch aj smrť. Aj odtiaľ pochádza termín "Bozk smrti".

2. Ak by ste si chceli kúpiť najdrahší rúž na svete, jeho kúpou by ste svoju peňaženku odľahčili o 62 000 dolárov. Z najväčšej časti však platíte za prepychový obal, ktorý je tvorený 110 gramami 18-karátového zlata a je posiaty 199 diamantmi.

3. V stredoveku boli červene nalíčené pery spájané s diablom a boli považované za znak prostitútok a žien z chudobných vrstiev.

4. Ako už bolo povedané, rúže neboli len výsadou žien, ale aj mužov, obzvlášť v období renesancie. Tento trend ukončila Veľká francúzska revolúcia, kedy sa nosenie rúžov spájalo s podporou aristokracie.

5. Na začiatku 20. storočia si americké sufražetky maľovali pery ako symbol emancipácie.

6. Najväčší boom zaznamenali rúže v zlatej ére Hollywoodu a k najslávnejším popularizátorkám patrili Greta Garbo, Joan Crawford, Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor.

7. Podľa štúdií stúpa predaj rúžov ​​v daždivých a ponurých dňoch.

8. Všetci vieme, že rúž na perách dokáže pozdvihnúť sebavedomie i náladu. V 15. storočí v Anglicku im prisudzovali dokonca magickú moc. Kráľovná Alžbeta I. verila, že rúž má liečivé schopnosti, a vo chvíľach, kedy bola chorá, s ním rozhodne nešetrila. V čase svojej smrti vraj mala na perách dokonca viac ako centimetrovú vrstvu rúžu.

9. Univerzita v Manchestri publikovala štúdiu, podľa ktorej sa muži dlhšie pozerajú na ženy s rúžom ako na tie s nenalíčenými perami. Najviac ich fascinuje červený rúž, v priemere ho sledovali viac ako 7 sekúnd, ružový rúž ich pozornosť pritiahol na 6,7 ​​sekundy. Ženy s nenalíčenými perami ich oproti tomu dokázali upútať len na 2,2 sekundy.

10. Prvý výsuvný rúž v tube sa na trhu objavil v roku 1923.

11. Efekt rúžu – tak je nazývaný fenomén, ktorý si v roku 2001 všimol Leonard Lauder. Ženy si podľa tohto princípu nakupujú viac rúžov v období krízy. Dôvodom je jednak prostá túžba urobiť si radosť za pomerne nízke náklady, ale aj hlboko zakorenená potreba zvyšovať svoju atraktivitu, ktorá môže prispieť k nájdeniu muža, ktorý ženu v ťažkom období zabezpečí.