Určite ste už počuli, že by ste do jedálnička mali zaradiť viac ovocia. Má to svoje vedecké opodstatnenie: vitamíny a vláknina obsiahnuté v rozličných druhoch ovocia sú prospešné pre naše trávenie aj imunitný systém. Ovocie však môže byť prospešné aj našej pleti, konkrétne v podobe ovocných kyselín.
Čo sú ovocné kyseliny?
Ovocné kyseliny, často označované aj ako AHA, teda alfa-hydroxylové kyseliny, sú organické látky pochádzajúce z ovocia, prípadne z ďalších bežných potravín. K najznámejším patrí kyselina vínna zo zrelého hrozna, glykolová z cukrovej trstiny alebo citrónová z grapefruitu, pomaranča a ďalších citrusov. Patria sem aj kyselina mliečna a mandľová. Tieto látky sú už dlhé roky obľúbenou súčasťou kozmetických prípravkov, predovšetkým vďaka schopnosti prenikať do epidermis a exfoliačným vlastnostiam, ktoré pomáhajú zmierňovať známky starnutia.
Tip: Aký je rozdiel medzi AHA a BHA kyselinami? Oba typy exfoliujú pokožku neabrazívnym spôsobom. Zatiaľ čo AHA kyseliny sú rozpustné vo vode a pôsobia na povrchu pleti, BHA kyseliny rozpustné v tukoch sú schopné prenikať až do pórov a rozpustiť maz vo vnútri.
Prečo by ste mali AHA kyseliny v kozmetike hľadať
S AHA kyselinami sa môžete stretnúť v pleťových krémoch, prípravkoch na čistenie pokožky, tonikách aj chemických peelingoch. Dokážu totiž vylepšovať vzhľad pleti mnohými spôsobmi:
- odstraňujú odumreté kožné bunky
- zabraňujú predčasnému starnutiu a zmierňujú viditeľnosť vrások a pigmentových škvŕn
- sťahujú póry
- stimulujú tvorbu kolagénu a obnovu buniek
- podporujú hydratáciu pokožky
Často sa v prípravkoch používa kombinácia niekoľkých AHA kyselín. Hoci sú všetky považované za exfolianty, každá z nich má trochu inú špecializáciu:
- Kyselina glykolová zlepšuje textúru pleti a prispieva k jej odolnosti.
- Kyselina mliečna je nielen účinným exfoliantom, ale cenená je aj pre svoje hydratačné vlastnosti.
- Kyselina jablčná vyniká antioxidačnými účinkami.
- Kyselina vínna podporuje tvorbu kolagénu a hydratuje.
- Kyselina citrónová je silným antioxidantom a upravuje pH pokožky.
- Kyselina mandľová redukuje tvorbu kožného mazu a pomáha tak obmedziť tvorbu akné.
Na aký typ pleti sa AHA kyseliny hodia?
Všeobecne sa ovocné kyseliny odporúčajú na každý typ aj stav pleti. Majitelia citlivej pokožky by však mali byť opatrnejší a voliť nižšie koncentrácie AHA kyselín, ideálne v bezalkoholových prípravkoch.
Skôr než zaradíte ovocné kyseliny do svojej každodennej rutiny, je potrebné poznať všetky fakty. Keďže podporujú exfoliáciu, zvyšujú citlivosť pokožky na slnečné žiarenie. Je tak dôležité myslieť na dostatočnú ochranu pred UV lúčmi (napríklad prostredníctvom Ochranného denného krému SPF 30). Pobytom na slnku bez patričnej ochrany by ste riskovali vyššiu náchylnosť k podráždeniu, poškodeniu a predčasnému starnutiu.
Pri aplikácii si dajte pozor na citlivú oblasť očí a radšej sa jej vyhnite. Rovnako AHA kyseliny nepoužívajte v prípade spálenej alebo poranenej pleti.
Vyskúšajte ovocné kyseliny na vlastnú pleť
Keď túžite po ešte výraznejšom efekte, vyskúšajte silu ovocných kyselín v AHA-fluide, 10 %. Ide o prípravok na báze chemického peelingu, ktorý prináša viditeľné výsledky na pleti bojujúcej s akné, pigmentovými škvrnami alebo známkami starnutia. Ako ho používať? Najlepšie ako kúru: nanášajte ho každý večer až do spotrebovania produktu, zhruba 6 týždňov. Aplikuje sa na vyčistenú pleť (okrem očných partií) bez použitia iného prípravku – inak by sa zmenilo jeho pH a prípravok by bol neúčinný. Ideálne je na túto kúru obdobie od jesene do jari, keď je slnečné žiarenie menej intenzívne.
AHA kyseliny dokážu s pleťou divy, len sa musia používať správne. A teraz už viete, ako na to!
Prečítajte si tiež:







