Nachádzate sa tu

Ako dlho vydrží kozmetika?

Kozmetické prípravky nevydržia večne. Občas musíme svojmu obľúbenému rúžu alebo pleťovému krému, ktorý sme si tak dlho šetrili, povedať zbohom skôr ako by sme chceli. Po istej dobe totiž môžu ohrozovať nielen náš vzhľad, ale aj zdravie. Ako poznať ten správny čas, kedy sa rozlúčiť a na čo sa pri triedení kozmetiky zamerať?

Obal napovie

Najviac nám o trvanlivosti kozmetiky prezradí obal produktu. Ak je jeho trvanlivosť od dátumu výroby kratšia ako 30 mesiacov, nájdeme na ňom symbol presýpacích hodín, prípadne rovno nápis “spotrebujte do...“ s uvedeným dátumom. Ak je trvanlivosť dlhšia ako 30 mesiacov, býva na výrobku uvedený symbol otvoreného téglika, ktorý značí, do koľkých mesiacov od otvorenia treba produkt spotrebovať. Opatrní buďte v tomto smere predovšetkým pri produktoch, ktoré sa nanášajú do blízkosti očí. „Úplne najcitlivejšie sú špirály, pri ktorých sa udáva priemerne šesťmesačná trvanlivosť," upozorňuje kozmetická a vizážistická školiteľka ALCINA Lucie Vincenec a dodáva: „Na to, aby kozmetika správne fungovala a prípravok bol stále účinný a bezpečný, slúžia konzervačné látky, ktoré znižujú riziko množenia baktérií.“

S týmito prípravkami sa rozlúčte hneď

Niekedy sa môže stať, že je potrebné kozmetiku vyhodiť skôr ako uvádza informácia na obale. Dôvodom môže byť nesprávne skladovanie, ale napríklad aj premnožené mikroorganizmy. Aké varovné signály v týchto prípadoch neprehliadnuť? Bez kompromisu sa zbavte všetkých prípravkov, ktoré zrazu zmenili svoju farbu, konzistenciu alebo začali zapáchať. V prípade špirál a tieňov sa môže objaviť drobenie a vysušenie, pri rúžoch ​​a make-upoch zase hrudky. Takéto produkty by nielen neplnili svoju funkciu, ale mohli by vám spôsobiť aj zdravotné komplikácie ako podráždenie, vyrážky či očné zápaly.

Na mieste záleží

Našim cieľom je, aby kozmetické produkty vydržali čo najdlhšie. Možnosti sú samozrejme limitované údajmi ohľadom použiteľnosti od samotného výrobcu, ale do značnej miery môžeme životnosť ovplyvniť aj my. A to správnym skladovaním. Ideálne je umiestniť kozmetických pomocníkov na suché miesto, kde nebudú vystavení extrémnym teplotám či výkyvom teplôt a slnečnému žiareniu. Áno, ani kúpeľňa, kde máme väčšinu kozmetickej výbavy, tak nie je najvhodnejším miestom. „Predovšetkým púdrové prípravky sú náchylné na vlhkosť, ktorá môže veľmi ovplyvniť konzistenciu a vlastnosti,“ uvádza Lucie Vincenec. A práve vlhkosti sa v kúpeľni bohužiaľ nevyhneme. Rovnako nie je vhodné skladovať krémy v chladničke a predpokladať, že vydržia dlhšie. Je to presne naopak – chlad týmto prípravkom nesvedčí. Ďalším tipom, ako zabrániť predčasnému skazeniu kozmetiky, je nezdieľať ju s ostatnými. Môže to vyzerať sebecky, ale práve požičiavanie môže spôsobiť zanesenie baktérií.

Prečítajte si tiež:

5 tipov, ako si usporiadať kozmetiku