Nachádzate sa tu

Ako na citlivú pokožku hlavy ?

Poznáte ten pocit? Všetko je tak, ako má byť, cítite sa skvele, len sem tam pocítite nutkavú potrebu sa poškriabať na hlave. Svrbenie sa stupňuje a po nejakej dobe prežívate stavy, kedy by ste doslova vyskočili z kože. Hlava svrbí a škrabanie celú vec ešte zhoršuje. Až 60 percent žien a 40 percent mužov uvádza, že sa u nich vyskytuje citlivá pokožka hlavy. Problémy sa môžu prejavovať najmä po zime, kedy dostávala pokožka hlavy najviac zabrať. Na vine je hlavne nosenie čiapok, veľké teplotné rozdiely a presušené interiéry.

Medzi symptómy patrí pnutie, pálenie, štípanie alebo svrbenie hlavy. Niekedy je vlasová pokožka začervenaná a dokonca aj bolestivá. Pokožka môže byť príliš vysušená, ale niekedy sa citlivosť naopak prejavuje zvýšenou produkciou kožného mazu a vlasy sú mastnejšie.
Klimatické zmeny, znečistené prostredie, stres, nevyvážená strava alebo používanie nevhodného šampónu. To všetko môžu byť príčiny citlivej pokožky hlavy. V každom prípade je žiaduce zistiť a odstrániť príčiny a navrátiť tak vlasovej pokožke rovnováhu. Ak sa u vás prejavujú tieto symptómy v závažnej forme, je na čase obrátiť sa na dermatológa.

Najčastejšie príčiny citlivosti alebo alergie vlasovej pokožky:

  • klimatické podmienky – napr. UV žiarenie, zima, teplo, vietor a znečistené prostredie, klimatizácia, alebo prekúrené miestnosti
  • nevhodný šampón alebo styling – dráždivé umývacie a čistiace zložky, ktoré šampóny často obsahujú, môžu narušiť prirodzenú kyslosť, ktorá pokožku chráni
  • nevhodné ošetrenie vlasov – trvalá, farbenie
  • fyzický alebo emočný stres
  • chemikálie obsiahnuté v mydle a kozmetike, voda, niektoré lieky a liečebné procedúry
  • hormonálne zmeny – napr. tehotenstvo, menopauza, menštruačný cyklus
  • potravinové alergie
     

Možné následky ochorenia vlasovej pokožky

Narušenie rovnováhy vlasovej pokožky môže mať za následok mikrozápaly. Sú to slabé zápaly kože, ktoré nemožno bežným spôsobom klinicky preukázať. Ďalším štádiom pri neliečení tohto stavu sú rozsiahlejšie zápalové procesy, ktoré môžu ďalej prehlbovať diskomfort postihnutej osoby napríklad tvorbou lupín alebo dokonca vypadávaním vlasov.

Ako môžete vlasovej pokožke uľaviť 

Používajte jemný šampón, ktorý vašu vlasovú pokožku nezaťaží agresívnymi látkami a dodá jej potrebnú hydratáciu. Pokiaľ máte jemné vlasy, prípadne sa vám viac mastí pokožka hlavy, je vhodné šampón pred použitím zriediť vodou. Zvyšky šampónu vždy dôkladne vymyte z vlasov a použite balzam, ktorý pokožku upokojí a navráti jej prirodzené pH. Kefu s kovovými či plastovými štetinami vymeňte za jemnú a mäkkú kefu s prírodnými štetinami. Nepoužívajte nejaký čas stylingové produkty. Vlasy nefénujte a nekulmujte. Nepoužívajte ani žehličku na vlasy.

Prípravky určené osobám s citlivou vlasovou pokožkou

Balzam na pokožku hlavy

Balzam dodáva veľmi suchej a podráždenej pokožke hlavy potrebnú starostlivosť, upokojuje i pokožku podráždenú po odfarbení. Má protizápalové účinky. Pomáha vlasovej pokožke obnoviť prirodzenú ochrannú funkciu. Znateľne redukuje začervenanie a svrbenie. Znižuje príčiny tvorby lupín.

Bi Aktiv sérum

Intenzívne upokojujúce sérum na pokožku hlavy vyhovuje špeciálnym požiadavkám citlivej vlasovej pokožky. Obsahuje komplex účinných látok, ktorý zmierňuje svrbenie, vitalizuje a posilňuje pokožku hlavy. Je vhodný aj pri riešení problémov s lupinami. Extrakt z dráča a skorocelu normalizuje činnosť mazových žliaz a nastoľuje prirodzenú rovnováhu. Jemný chladivý efekt pokožku hlavy príjemne osvieži.

Sensitiv šampón

Sensitiv šampón je ideálny na citlivú pokožku hlavy. Vďaka obsahu účinných látok ju šetrne umýva a dodáva jej potrebnú starostlivosť. Aloe vera hydratuje, alantoín a bisabolol upokojujú podráždenie. Pre pocit uvoľnenia pokožky hlavy a zdravé vlasy. Dermatologicky overené účinné látky posilňujú odolnosť pokožky proti podráždeniu.

Hypoalergénny Linola Šampón

Hypoalergénny Linola Šampón odporúčajú dermatológovia ako starostlivosť o citlivú, svrbiacu alebo atopickú pokožku detí i dospelých. Vďaka obsahu jemných čistiacich ingrediencií nevysušuje ani neodmasťuje pokožku hlavy a účinné látky obnovujú jej ochranný film. Nedráždivé zloženie je vhodné aj pre bábätká a predškolákov.

Šampón Alpecin HYPOSENSITIV

pre citlivú a ekzematickú pokožku. Šetrne očisťuje pokožku hlavy, hydratuje, upokojuje, predchádza podráždeniu, posilňuje ochrannú kožnú bariéru a obnovuje jej funkciu. Je vhodný pre ženy aj mužov, ktorých pokožka vykazuje symptómy suchej a citlivej pokožky, ako je pnutie, svrbenie či pálenie; ideálny aj pre ekzematikov.