Nachádzate sa tu

Ako na hydratáciu pleti v zime? Nechajte si poradiť od odborníka

Vo veci zimnej starostlivosti o pleť koluje veľa mýtov. Možno ste sa aj vy doteraz riadili tým, že v zime by sa hydratačné produkty nemali vôbec používať, pretože môžu spôsobiť popraskanie pleti. Hydratáciu však pleť potrebuje v priebehu celého roka, čo potvrdzuje aj kozmetička a školiteľka ALCINA Academy Dagmar Macháčková, ktorá nám poradí, ako sa o pleť v chladnejšom období roka starať.

Hydratácia nie je len voda

Namiesto toho, aby ste sa verní často tradovaným mýtom hydratácii v zime vyhýbali, zamerajte sa na jej správne načasovanie a vhodný výber prípravkov. „Hydratácia je vhodná celoročne, len je potrebné upraviť dennú dobu, kedy pleť cielene hydratujeme," hovorí Dagmar Macháčková a dodáva: „Ľudia sa mylne domnievajú, že hydratácia je len dodávanie vody. Medzi hydratanty ale patria aj iné látky, ktoré v správnom pomere v pokožke tvoria tzv. Prirodzený hydratačný faktor kože, ktorý pomáha vodu v koži udržať. Starnutie organizmu a pleti by sa totiž dalo zjednodušiť na proces postupnej straty vody.“ Nedostatočná vlaha v pleti spôsobuje ťažkosti, po ktorých nikto z nás rozhodne netúži. Okrem tvorby vrások má totiž nedostatočná hydratácia za následok aj pomalšiu regeneráciu kože. Práve preto sa oplatí na hydratáciu myslieť aj počas chladnejších mesiacov. „V lete je hydratácia pokožky cez deň a po opaľovaní ideálnym chladením. V zime je naopak nevyhnutné hydratovať predovšetkým v noci a na deň používať mastnejšie krémy (ako je napríklad krém Myrrhe alebo Fenchel) alebo krémy s vyváženým podielom hydratačných a lipidových zložiek, ktoré vďaka novým technologickým postupom pokožku hydratujú, ale zároveň ju chránia pred chladným počasím (napríklad Kašmírový pleťový krém)," upozorňuje Dagmar Macháčková.

Zamerajte sa na hydratanty

Aké látky teda v zložení krémov v chladnejšom období hľadať? „Medzi ideálne hydratanty patrí kolagén, aminokyseliny, cukry, urea a kyselina hyaluronová – všetky tieto látky sú koži vlastné a ak sú v správnom pomere, udržujú už spomínaný prirodzený hydratačný faktor pleti. Ďalej sa v moderných prípravkoch často vyskytuje hydratačný komplex aquare, ktorý pokožke dodáva intenzívnu hydratáciu a starostlivosť," hovorí Dagmar Macháčková.

Pomôže aj pitný režim

K lepšej a zdravšej pleti vám v priebehu chladných mesiacov pomôžu aj ďalšie veci. Obzvlášť pri výletoch na hory nezabúdajte na krémy s ochranným faktorom. V zime máme tendenciu slnko podceňovať, ale to dokáže byť rovnako silné ako v lete. Dôležité je dodržovať pitný režim, hoci v zime necítime potrebu piť tak ako keď je horúco. Aj nedostatočný prísun vody však môže spôsobovať nepekné šupinky a vysúšanie. Ak máte aj tak pocit, že by vaša pleť potrebovala "niečo navyše", doprajte jej aspoň raz týždenne hydratačnú masku. Textilná maska ​​Hyaluron 2.0 Boost Up dodá vašej pleti sviežosť, spevní ju a vyhladí. Hodí sa aj ako poriadna vzpruha pred každým vianočným večierkom alebo inou dôležitou udalosťou. Len pozor, lyžovanie ani sánkovanie medzi tieto udalosti neraďte – ideálne je nanášať masku večer, aby mala pleť čas látky dostatočne vstrebať.

Prečitajte si tiež:

Ako mať lesklé vlasy aj v zime?