Nachádzate sa tu

Ako si poradiť s poškodenými vlasmi? Spýtali sme sa odborníčky Oľgy Širokej

Zhoršené rozčesávanie vlasov, chýbajúci lesk, stratená hebkosť – to všetko môžu byť indície značiace poškodenie vlasov. Znie vám to povedome? Potom je potrebné nasadiť správnu starostlivosť. Ako by mala vyzerať a ako môžeme poškodené vlasy zachrániť nám poradila Olga Široká, kadernícka školiteľka ALCINA.

Ako poškodený vlas spoznať?

Typ vlasov najlepšie určí a posúdi kaderník. Existujú však príznaky, ktoré vám môžu napovedať, že sa stretávate s vlasmi zničenými – sú matné, bez lesku, hrubé a nepríjemné na dotyk. „Zle sa rozčesávajú, strapatia sa, chýba im pružnosť. Ďalším znakom je, že na nich zle drží farba aj finálna úprava účesu, napríklad fénovanie,“ dodáva Oľga Široká. Aby sme si mohli lepšie predstaviť, ako poškodený vlas vyzerá, môžeme ho pripodobniť k šiške. „Zdravý vlas je ako mladá šiška – vrchná vrstva je uhladená a netrie. Narušený vlas to má naopak. Vyzerá ako stará šiška, šupinatá vrchná vrstva je poškodená a otvorená,“ vysvetľuje Oľga.

Farbenie musí byť profesionálne

Podľa Oľgy Širokej poškodenie vlasov najčastejšie spôsobuje neodborné farbenie a zosvetľovanie nekvalitnou kozmetikou z drogérie. Rovnako tak má vplyv aj časté fénovanie, žehlenie vlasov a používanie nevhodných produktov. Ako teda poškodeniu predchádzať? „V prvom rade musí odfarbenie vlasov prebehnúť vždy pod dohľadom profesionála. Nasledovať by mala intenzívna výživa v podobe hĺbkovej kúry na vlasy,“ dodáva kaderníčka.

Poškodené vlasy zachráni vhodná starostlivosť

Ako potvrdzuje aj Olga Široká, ostrihanie vlasov je najrýchlejšia metóda, ako dať poškodené vlasy do poriadku. Pokiaľ ale o svoje dlhé vlasy prísť nechcete, nebojte sa, záchrana existuje. Dôležité je im dodať hĺbkovú a komplexnú starostlivosť. „Sama svojim klientkam odporúčam starostlivosť zloženú z niekoľkých krokov. Prvým krokom je výživný šampón, u poškodených vlasov A\C Plex šampón. Ten sa skvele dopĺňa s A\C Plex Step 3 kúrou, ktorá sa používa pri každom štvrtom až piatom umytí. Medzi týmito aplikáciami odporúčam hydratačný balzam, napr. Hyaluron 2.0 balzam. Po umývaní môžu podľa potreby nasledovať produkty neoplachovacie, ktoré vlas ochránia do ďalšieho umývania. Dôležité sú aj produkty s termo ochranou, ktoré sa používajú pred fénovaním a žehlením. Ako finálnu ochranu potom odporúčam oleje a fluidy, ktoré sa postarajú o citlivé končeky vlasov,“ uvádza odborníčka.

Tip: Skúste SOS starostlivosť na poškodené vlasy

Olga Široká: „Ako rýchlu SOS starostlivosť odporúčam kúru A\C Plex Step 3, čo je hĺbková starostlivosť s intenzívnym vyživením vlasov a silným hydratačným efektom na domáce použitie. Aplikácia je veľmi jednoduchá. Kúra sa nanesie na umyté vlasy, nechá sa 10 minút pôsobiť, potom sa opláchne a je hotovo. Efekt regenerácie je okamžitý a hmatateľný."