Nachádzate sa tu

ALCINA Image Expert (16. - 18. 2. 2017)

Seminár ALCINA Image Expert pre profesionálnych vizážistov a kaderníkov bol vyvrcholením prvého ročníka súťaže ALCINA Premeny 2016. Do súťaže sa celkovo zapojilo 42 tímov v zložení kaderník & vizážista a odborná porota vybrala sedem najlepších dvojíc, ktoré mali možnosť zúčastniť sa trojdňového exkluzívneho seminára zameraného na premeny. Seminár sa odohral pod taktovkou dvoch medzinárodných expertov a školiteľov – Roberta Lindingera a Frauke Albrecht, ktorí sa s účastníkmi podelili o bohaté skúsenosti zo svojej praxe.

Počas prvého dňa Robert s Frauke ukázali, ako správne analyzovať klienta. Upozornili na to, že aj oni ako skúsení profesionáli musia pri hodnotení zákazníčky potlačiť svoje predsudky a tendencie hodnotiť, rovnako ako osobný vkus. Ukázali, ako sa na zákazníka správne naladiť a ako premenu uskutočniť nielen v súlade s vizážou, ale aj s osobnosťou.

"Skúšame sa vcítiť do človeka a až potom ho odborne analyzovať. Z týchto dvoch častí sa skladá vízia. Je dôležité zistiť o modelke čo najviac. Popri tom, aké má vlasy, aký je farebný typ, akú má pleť a aký budí celkový dojem, hrá úlohu aj to, aká je, v akej situácii sa nachádza a ako sa cíti. Všetko sa pomenúva, hovorí sa aj o nedostatkoch, čo nemusí byť vždy príjemné. Je ale dôležité prejsť touto fázou a vyjsť ako z priania zákazníka, tak z vedomosti odborníkov," popisuje Robert Lindinger.

Tento prístup nadchol aj účastníkov seminára. "Komplexná a precízna analýza vzhľadu podľa Frauke a Roberta ma veľmi oslovila. Bola veľmi podrobná a zaoberala sa celým telom, postavou, proporciami, ale napríklad aj veľkosťou a tvarom hlavy. Celý prístup bol veľmi sofistikovaný a empatický, ukázal, akým spôsobom sa vcítiť do konkrétneho človeka a jeho potrieb," okomentovala seminár jedna z účastníčok – vizážistka Lucia Vincenec.

Na dvoch modelkách potom Robert s Frauke názorne predviedli, ako má správna analýza klienta vyzerať a ako správnym účesom, farbou a make-upom skorigovať jeho nedostatky či vyzdvihnúť jeho prednosti. Nezabudli ani na farebnú typológiu a oblečenie vhodné pre daný typ postavy. Ďalšie dni potom patrili účastníkom seminára, ktorí si vyžrebovali modelku určenú na premenu. Všetko začalo dôkladnou analýzou pod vedením Frauke a Roberta a potom sa všetci pustili do práce.

"Mám veľa zážitkov, kolektívny tímový duch, ktorý pri seminári vznikol, bol skvelý. Mohla som sa inšpirovať nielen prácou školiteľov, ale aj iných kolegýň, mohla som porovnávať. Premeny síce robím už niekoľko rokov, ale tu som sa dozvedela veľa nových informácií. Viac som porozumela vlasom, ich stylingu, ako ich natónovať, aby pôsobili mäkko," zhodnotila seminár účastníčka Adela Vyšínská. Podobné pocity zdieľala aj ďalšia účastníčka, Vendula Hortová: "Nikdy som tento druh školení nezažila. Bola som veľa prekvapená, čo dokáže v líčení contouring. Všimla som si, že po tomto školení pristupujem k svojej práci inak, a aj spätne ju teraz hodnotím. Frauke s Robertom ma naučili vnímať klientov ako celok, pozerám sa akú majú povahu, ako pôsobia v danej situácii a snažím sa analyzovať rôzne maličkosti."

Po dvoch náročných a inšpirujúcich dňoch prišiel posledný deň, keď všetkých sedem tímov prezentovalo výsledky svojich premien – profesionálne nalíčené modelky s krásnymi novými účesmi sa postavili pred objektív fotografa. Ako sa všetko podarilo a ako boli s premenami spokojné samotné modelky, sa môžete presvedčiť sami. "Už som viedla veľa seminárov v rôznych krajinách, no aj tak je to pre mňa vždy napínavé. Páči sa mi pozorovať, ako si ženy postupne zvykajú na svoju novú identitu. Vidíte ich, ako sa pozerajú na seba do zrkadla, najskôr trochu neisto, potom sa začnú usmievať a flirtovať so svojím novým obrazom. A keď sa výsledok podarí, žena sa uvidí v zrkadle a povie si – Áno, toto som ja. A to je tá najlepšia vizitka salónu." zhodnotila výsledok Frauke Albrecht.