Nachádzate sa tu

ALCINA Image Expert: Ako sa robí premena?

Tri dni, sedem tímov profesionálnych kozmetičiek a kaderníčok, osem premenených žien a nespočetné množstvo nových zážitkov a skúseností – tak by sa dal v skratke zhrnúť tento ročník seminára ALCINA Image Expert. Tímy, ktoré uspeli v súťaži ALCINA Premeny, pod vedením skúsených nemeckých školiteľov Frauke Albrecht a Roberta Lindingera, hľadali iné pohľady na realizáciu premien a nové poznatky a tipy si potom vyskúšali priamo v praxi na modelkách dychtiacich po novom ja.

Na úvod prezradili nemeckí školitelia účastníkom seminára cenné tipy k poradenstvu a komunikácii so zákazníčkami. „Pri analýze je dôležité dívať sa na človeka ako na celok. Neberieme v úvahu iba samotný výzor, ale aj osobnosť, to, ako chce na okolie pôsobiť a ako sa chce cítiť. Zároveň by sme mali klásť vhodné otázky a pozorne počúvať, ako odpovedá,“ radila školiteľka Frauke Albrecht. Práve komunikácia s klientom a snaha vcítiť sa do neho je podľa nej kľúčová. „Zákazníčky nemeníme podľa seba, svoj pohľad musíme naopak skôr potlačiť, aby sme naplnili ich očakávania. Snažíme sa ich čo najlepšie pochopiť, až potom môžeme radiť,“ pokračovala Frauke. Zároveň pripomenula, že analýza zákazníčky musí byť neutrálna a nemala by teda obsahovať hodnotiace prvky.

Duo školiteľov tiež predviedlo premenu v praxi na dvoch modelkách. Jednou z nich bola Barbora, ktorá si priala nový strih a farbu, ale zároveň chcela zostať sama sebou. „Roky sa češem a líčim rovnako a tak by som chcela zmenu. Stále chcem ale pôsobiť prirodzene, aby ma ľudia spoznávali. A rada by som sa naučila aj starať sa o vlasy a pleť,“ prezradila Barbora. Pôvodne mala Bára oranžové vlasy a výraznú farbu si priala zachovať. Na prvý pohľad by sa tak mohlo zdať, že toto jej prianie úplne nekorešponduje so zámerom pôsobiť prirodzene, ale práve na tomto príklade Frauke ukázala, že definícia toho, čo je prirodzené, sa u každého z nás líši. Preto je potrebné oprostiť sa od svojho pohľadu a vždy so zákazníčkou dostatočne komunikovať.  

Ďalšie chvíle patrili už len účastníčkam seminára a samozrejme modelkám. Najprv sa analyzovalo, plánovalo, debatovalo, potom prišli na rad nožnice, farby a kozmetické štetce. Aby bola zmena imidžu kompletná, nechýbalo ani nové oblečenie, ktoré výsledok ešte viac podtrhlo. Zmeny na modelkách neboli na prvý pohľad dramatické, ale plnili presne cieľ seminára – rešpektovali priania žien, dodali im sebavedomie a podtrhli ich osobnosť. Seminár ukázal, že niekedy stačí aj malá zmena, aby sa človek cítil lepšie. „Zmena to je, ale nezvyk nie. Páči sa mi, že kaderníčka aj vizážistka rešpektovali moje prianie a že som to stále ja,“ usmievala sa jedna z premenených žien Marie. A práve radosť modeliek bola skvelou vizitkou tých, ktorí celú premenu tvorili. „Seminár bol veľmi intenzívny a náročný. Keď sa ale modelka rozplakala dojatím nad novým vzhľadom, bolo to to najlepšie možné ocenenie našej práce. Naučila som sa tu kopec užitočných vecí,“ zhodnotila celý seminár vizážistka Anna Hanzlíková.

Pozrite sa na výsledné premeny a priebeh celého seminára:

0013 0014 0015 0016 001 0012 0017 0018

06A0726 06A0739 DSC0039 DSC0114 DSC0120 DSC0187 DSC0688 DSC9715 DSC9740 DSC9753 DSC9767 DSC9815