Nachádzate sa tu

Chunky Highlights: Ako vyzerajú melíry v roku 2022?

Trendom posledných rokov boli predovšetkým nenápadné a jemné farebné prechody vo vlasoch, ktorých cieľom bola maximálna prirodzenosť a harmónia. V roku 2022 však prichádza opačný trend. V kurze sú nápadné široké pramene – takzvané Chunky Highlights. Práve tie oslavujú svoj comeback a znova sa objavujú na stránkach módnych časopisov. Pôsobiť však môžu aj trochu kontroverzne.

Čo sú Chunky Highlights?

Ide o trend veľmi výrazných melírov. Na rozdiel od nenápadných „Babyhighlights“ alebo jemných prechodov typu balayage, sú vo vlasoch neprehliadnuteľné. Slovo „chunky“ totiž v preklade znamená „tučný“, „hrubý“ či „neohrabaný“. Chunky melíry sú teda až na dva prsty široké pramene, ktoré jasne vystupujú zo zvyšku vlasov. Väčšinou rámujú tvár a prichádzajú v kontrastných farbách.

Výrazné melíry boli v móde už v 90. rokoch. Obľúbili si ich celebrity ako modelka Cindy Crawford alebo herečky Gwyneth Paltrow či Jennifer Aniston. Vzbudili však rozporuplné reakcie – podľa niektorých vyzerali skvele, pre iných boli až príliš neprirodzené. Svoj comeback tieto pramene s novým názvom Chunky Highlights 2021 predstavujú v modernom poňatí s niektorými inováciami, napr. jemnejšími farbami a mixom rôznych techník farbenia.

Komu pristanú Chunky Highlights?

Chunky Highlights dokážu účes oživiť naozaj výrazne. Pristanú predovšetkým vlasom strihaným do jednej dĺžky. „Ak potom cestičku mierne posuniete a vlasy sčešete z jednej strany na druhú, vždy získate iný look. To môže dodať šmrnc aj inak obyčajnému účesu,“ zdôrazňuje kaderník a ambasádor značky ALCINA Robert Mrosek. Pokiaľ ale výrazný vzhľad nie je vaším cieľom, môže kaderník trend Chunky Highlights pojať aj decentnejšie a pramienky nafarbiť len o dva tóny svetlejším či tmavším odtieňom ako je prirodzená farba vašich vlasov. Kontrast bude menej intenzívny.

Chunky Highlights v tmavých vlasoch

Tento trend pred nedávnom spopularizovala speváčka Dua Lipa, keď ukázala svetu nápadné blond pramene rámujúce jej tvár, takzvaný „Face Framing“ (orámovanie tváre). Zvyšok vlasov pritom zostal tmavo hnedý až čierny a vznikol tak silný kontrast.

Ale ide to aj inak. Predovšetkým pri tmavých vlasoch sa často vynechá farbenie odrastov, kedy kaderník začne vlasy farbiť až vo vzdialenosti 2 až 5 cm od korienkov, vďaka čomu dosiahne menej viditeľné a harmonickejšie prechody. Pokiaľ je cieľom prirodzený vzhľad, je ideálne zvoliť odtieň len o niekoľko tónov svetlejší ako je prirodzená farba vlasov. Majitelia tmavo hnedých vlasov tak zvolia stredne hnedú.

Na hnedých vlasoch potom môže vzniknúť zaujímavý efekt nafarbením blokových prameňov v červenkastých tónoch. Moderným dojmom potom pôsobia „chunky“ pramene v medených či karamelových odtieňoch, ktoré presvitajú spod vrchných vlasov a pôsobia nenápadne, ale efektne.

Chunky Hair s neprehliadnuteľnými farbami

Tento trend sa objavil už v 70. rokoch, keď si spevák David Bowie nechal vo svojich ryšavých vlasoch odfarbiť silné blond pramene v prednej časti. Vtedy ešte nikto trend nenazýval Chunky Highlights, ale aj v tom čase bola táto farebná kombinácia považovaná za provokatívnu.

Podobne je to dnes vnímané u Billie Eilish, ktorá meniacimi sa výraznými farbami vlasov priťahuje pozornosť často. Napríklad v roku 2020, keď v jej tmavej hrive žiarili neónovo zelené akcenty. Vlasoví experti tento štýl prekrstili na „root pop“ a „Eilish efekt“ sa začal objavovať aj na prehliadkových mólach. A nezostalo len pri tom. V uliciach Londýna boli vidieť farebné odrasty v najrôznejších tónoch, na Instagrame a Pintereste zase vládli celebrity a fashionisti so žltými, červenými či oranžovými prameňmi v tmavých vlasoch. Na čiernych vlasoch zase pôsobia veľmi efektne Chunky Highlights v striebornej či ľadovej blond.

Blondínky potom môžu pritiahnuť pozornosť striebristými, ružovkastými či priamo ružovými prameňmi, ktoré so svetlým odtieňom krásne ladia. Kontrastnú farbou je tiež možné použiť iba na jednu stranu vlasov alebo ňou podčiarknuť oblasť krku na temene hlavy.

Ako sa farbia Chunky Colors?

Technológia nie je taká zložitá, ako by sa mohlo zdať. Výrazný efekt na tmavých vlasoch sa totiž dá dosiahnuť napríklad už vďaka blonďavým prameňom okolo tváre. Vzhľadom k relatívne rýchlej technike farbenia nie je trend Chunky Colors tak časovo náročný a nákladný ako iné v súčasnosti populárne vlasové techniky, ako je napríklad balayage, shadow blond alebo ombré.

Ako často potom bude treba odrast prefarbovať, záleží len na vás a požadovanom výsledku. Chunky Highlights obvykle nezačínajú priamo pri korienkoch vlasov, a preto nie je potrebné – predovšetkým pri jemných farebných nuansách a prechodoch – farbiť tak často. Pri odrastaní totiž nepôsobia tak nápadne.

Aký efekt majú Chunky Highlights vytvoriť?

Pred realizáciou by ste mali spoločne s kaderníkom zvážiť, aký efekt chcete prameňmi dosiahnuť, kde by mali byť vidieť a aký veľký kontrast je vaším cieľom. Dôležité je, aby Chunky Highlights zodpovedali vášmu strihu a účesu, typu aj životnému štýlu.

Kde majú melíry vyniknúť

  • Chunky Moneypiece: V tomto prípade je v kontrastnej farbe napríklad časť ofiny. Tá je potom na čele upravená tak, že vytvára tvar trojuholníka. Ale tento štýl sa dá použiť aj v inej časti vlasov. Pri technike Chunky Moneypiece je dôležité, aby bol nafarbený iba jeden prameň, alebo aby farba bola veľmi kontrastná. S veľmi malým úsilím tak možno dosiahnuť úplne nový vzhľad.
  • Chunky Face Framing: Jeden nafarbený prameň vlasov naľavo a napravo od tváre, to je Face Framing. V kurze je predovšetkým rámovanie tváre silnými prameňmi. Zvoliť môžete úplne iný odtieň, ako je zvyšok vlasov, alebo farbu ladiacu s ich prirodzeným tónom pre menej nápadný, ale svieži vzhľad. V tomto prípade je veľmi dôležité vopred premyslieť, ako budete nosiť cestičku, aby pramene tvár orámovali čo najsymetrickejšie.
  • Chunky Undercolor: Pravdepodobne poznáte strih undercut, kedy je spodná časť vlasov zostrihaná na krátko a vrchná ponechaná dlhšia. Ale počuli ste niekedy o podfarbení? Touto technikou je možné zafarbiť buď celú oblasť krku, alebo práve kratšie „undercut“ partie. Ďalšou možnosťou je potom zvýraznenie prameňov v spodných častiach vlasov pomocou techniky cikcak. Tieto „Chunky Highlights“ potom vyniknú pri pohybe vlasov. Čím výraznejší bude farebný kontrast, tým viditeľnejší bude výsledný efekt.

Aký výrazný efekt chcete dosiahnuť?

S výberom farby vám najlepšie poradí váš kaderník. Posúdi, či k vašej pleti sedí viac studený alebo teplý tón, pomôže zvoliť vhodnú sýtosť farby. Čím väčší bude rozdiel medzi vašou prirodzenou farbou a farbenými prameňmi, tým nápadnejší bude výsledok.

Nakoniec rozhodnete, aké široké pramene a v akom množstve chcete. Aj tu platí: čím silnejšie pramene, prípadne množstvo nafarbených vlasov, tým väčší efekt!

Nápady, ako nosiť Chunky Highlights – 3 looky s moderným melírom

Dlhé mikádo so silným Face Framing efektom

Hladké, dlhé mikádo s tupým strihom je ideálne v prípade techniky ​​Face Framing, kedy sa nafarbia napríklad iba predné pramene okolo tváre v šírke zhruba 2–3 centimetrov v tóne o dva odtiene svetlejšom ako zvyšok vlasov. Nezabudnite si ujasniť, kde chcete nosiť cestičku.

Svetlé kontúry okolo tváre vytvoria veľmi svieži a moderný look. Nevýhodou tohto strihu je, že po čase vznikne viditeľný silný odrast.

Undercolor v dlhých vlasoch s jemným efektom v odrastoch

Kaderník rozdelí celé vlasy do niekoľkých sekcií, zafarbí pramene pod hornými vlasmi a použije rôzne techniky farbenia na nanášanie farby v oblasti korienkov, takže výsledok je pri korienkoch jemný a v dĺžkach nápadný. V tomto prípade je možné veľmi individuálne upraviť intenzitu farby aj celkový dojem. Pri zviazaných vlasoch budú totiž „Highlights“ vidieť viac ako pri rozpustených. Tento variant patrí k tým zložitejším, pretože sa pri ňom používajú rôzne techniky.

Skryté melíry ako prekvapenie

Ďalšou možnosťou je, že sa oddelia a zafarbia iba časti pod vrchnými vlasmi na oboch stranách, rovnako môže byť zvýraznená aj ofina. Vlasy vzadu na hlave zostávajú úplne nedotknuté. Pramene pod vrchnými vlasmi sú rozdelené cikcak, čím má kaderník nekonečné možnosti, ako upraviť výslednú intenzitu. Tú je dobré pred farbením prediskutovať.

Tento účes vyzerá obzvlášť efektne na vlasoch „v cope“. Keď sa totiž zdvihnú vlasy na stranách napríklad v polovičnom drdole, na temene hlavy je vidieť plný Chunky Colors efekt. Vyčesané svetlo zafarbené vlasy vytvárajú silný kontrast na tmavších vlasoch na vrchu, čo vyzerá naozaj zaujímavo.

Ako sa starať o Chunky Colors?

Pri farbení môže kaderník výsledok doladiť použitím emulzie Color Gloss + Care Emulsion, ktorá vlasy natónuje, rozžiari a zároveň im dodá množstvo výživných zložiek a lesku.

Výsledný tón si vo vlasoch najlepšie udržíte vďaka Color šampónom a balzamom. Vlasy sú po farbení oslabené a z toho dôvodu je dôležité na následnú starostlivosť využiť prípravky prispôsobené práve potrebám farbených vlasov. Color šampóny a balzamy pomáhajú zachovať živosť farby a sú k dispozícii v mnohých odtieňoch – teplých, studených hnedých či blond tónoch, medenom i červenom.

Ak chcete predísť nevzhľadnému žltému alebo oranžovému nádychu blond vlasov, siahnite po šampónoch a balzamoch Pastell Ice-Blond.