Nachádzate sa tu

Galenika: tajomstvo účinku kozmetických prípravkov

Pýtajú sa vás klientky na obsah účinných látok v krémoch alebo iných kozmetických prípravkoch? A viete, prečo majú kozmetické prípravky s rovnakými účinnými látkami často rôzny efekt? Tajomstvo tkvie v takzvanej galenike, ktorá hrá pri vývoji kozmetiky hlavnú úlohu. Stručne povedané - aby látka mohla naplno rozvinúť svoj účinok, potrebuje k tomu to "správne" prostredie.

Čo je to galenika?

Galenické princípy sú pomenované podľa rímskeho lekára, chirurga a filozofa Galéna z Pergamonu, ktorý žil v druhom storočí nášho letopočtu. Zásady galeniky sa dodržiavajú predovšetkým pri vývoji liečiv vo farmaceutickom priemysle, podstatné sú však aj pri výrobe kozmetických prípravkov. Pri vývoji krému či séra je nutné vyvinúť ho tak, aby sa aktívna zložka dostala na to správne miesto, kde bude pôsobiť čo najefektívnejšie. Preto obsahujú kozmetické prípravky okrem samotnýchúčinných látok tiež pomocné látky ako oleje, lipidy alebo mastné kyseliny. Z tohto dôvodu môžu mať tiež vďaka rôznej galenike kozmetické prípravky rôzne účinky - a to napriek tomu, že v popise nájdete rovnaké účinné látky, či dokonca rovnaké množstvo účinných látok.

Viac vitamínu neznamená viac zdravia

Účinky jednotlivých látok preto nie sú v štruktúre krému často rozhodujúce. Dôležitejšie je, ako sú v kréme skombinované účinné a pomocné látky galeniky. S tým súvisí aj biodisponsibilita, čo je schopnosť pleti prijímať a zužitkovať obsiahnuté látky. Ak človek zje veľké množstvo mrkvy, dokáže telo zužitkovať vitamín A len v prípade, že k nemu pridáme kvapku oleja, pretože provitamín A je rozpustný v tukoch. Ak chýba táto kvapka oleja, nepomáha, ak zjeme viac mrkvy. Žiadny olej - žiadna biodisponsibilita. Preto hrá v kozmetike galenika hlavnú úlohu. Ak vyberieme optimálne pomocné látky, môžeme garantovať disponsibilitu účinných látok. Navyše správne pomocné látky často chránia citlivé účinné substancie pred odbúravaním. Tým je zabezpečená stabilita a účinnosť produktov.

Farmaceutické know-how pre kozmetické prípravky 

Prípravky ALCINA sú preto vyrábané tak, aby bol ich účinok čo najefektívnejší a súčasne boli pre pleť maximálne znesiteľné. Preto ctí zásady galeniky a pri vývoji úzko spolupracuje s dermatológmi a odborníkmi na kozmetiku. Na začiatku je vždy dôkladný vedecký výskum, vývoj na základe prísnych farmaceutických noriem a potom testovanie na renomovaných klinikách. ALCINA čerpá z viac ako 100 rokov skúseností svojho výrobcu Dr. Wolffa a súčasne využíva inovatívnych technologických postupov, ktoré jej umožňujú ponúkať profesionálne prípravky tej najvyššej kvality.