Nachádzate sa tu

Kaderníčka ALCINA radí: Ako sa starať o kučeravé a vlnité vlasy?

O vlnitých vlasoch sníva mnoho žien, ale len ich majiteľky vedia, aké náročné je sa o kučery správne starať. Rozdiel v starostlivosti o vlasy rovné a kučeravé je totiž veľký. Na niekoľko užitočných rád a tipov, vďaka ktorým budú vaše vlny vždy dokonalé, sme sa opýtali kaderníckej školiteľky ALCINA Oľgy Širokej.

Základom je hydratácia

Čím sú kučeravé vlasy tak špecifické?

Prierez rovným vlasom je guľatý, vlnitý vlas je v priereze v tvare oválu, kučeravý v tvare šošovky. Tým je vlnitý vlas ďaleko zraniteľnejší a citlivejší na vysychanie a krepovatenie.

V čom je starostlivosť o ne iná?

Kvôli zvýšenej citlivosti je veľmi dôležité pri tomto type vlasov starostlivo voliť prípravky, ktoré doplňujú práve to, čo im chýba. A to je predovšetkým hydratácia.

Ktorý produkt je v starostlivosti o kučeravé vlasy nenahraditeľný?

V prípade vlnitých vlasov sú to produkty hydratačné. Zo sortimentu ALCINA je to predovšetkým séria prípravkov s hyalurónom alebo Hydratačný sprej a Dvojfázový sprej pre dlhé vlasy.

Tip: Hydratačný sprej ALCINA uľahčuje rozčesávanie umytých vlasov, ale použiť ho môžete aj kedykoľvek počas dňa na osvieženie účesu a dodanie hydratácie.

Čo kučeravým vlasom najviac škodí?

Vzhľadom k nedostatočnej prirodzenej hydratácii škodí vlnitým vlasom ďalšie, "sekundárne" vysušovanie. A to predovšetkým nešetrné sušenie – fénovanie, žehlenie, kulmovanie. Bohužiaľ zo skúsenosti vieme, že väčšina žien s vlnitými vlasmi chce mať vlasy práve rovné, a tak sa žehleniu nevyhne.

Pozor na postup pri česaní

Existuje rozdiel v umývaní a česaní kučeravých a rovných vlasov?

Pri umývaní vlnitých vlasov je postup rovnaký ako pri tých rovných, len zvolíme produkty určené práve na tento typ vlasov. Iná situácia nastáva pri česaní. Prvé rozčesanie je potrebné urobiť v priebehu umývania, a to po nanesení balzamu, kedy vlasy rozčešeme riedkym hrebeňom a opláchneme balzam. Potom sa už rozčesávajú iba vlhké vlasy. V prípade, že sa rozčešú už suché vlnité vlasy, budú vždy pôsobiť presušene a krepovito.

 

Aké účesy sú pre kučeravé vlasy ideálne?

Strih, dĺžka vlasov a finálna úprava účesu záleží na želaní každej ženy, ale vždy je potrebné prihliadnuť ku kvalite a kondícii vlasov. U žien, ktoré si vlasy narovnávajú, by sa mal použiť strih, ktorý s urovnaním vlasov pomáha, a ten doplniť produktmi určenými na urovnanie a na ochranu pred teplom. Ak je cieľom zachovať vlnitosť vlasov, prispôsobíme strih tak, aby podporil zvlnenie.

Aký stylingový produkt by ste kučeravým vlasom odporučili?

Pre hladké, mäkké a pružné vlny odporúčam ošetrujúcu Emulziu na vlnité vlasy s keratínom a provitamínom B5, ktorá dodá objem aj spevnenie. Pre veľmi pevné vlny a podporu zvlnenia Curls Concept a pre prirodzené, nedbalé, mierne spevnené uhladené vlny Fénovací sprej pre hladké vlny s anti-frizz faktorom.