Nachádzate sa tu

Kozmetická školiteľka Dagmar Macháčková radí: Aká podkladová starostlivosť sa hodí pre váš typ pleti?

Zdravá a hebká pleť plná energie je základom každého perfektného líčenia. Ak sa vaša pokožka v ideálnom stave nenachádza, je treba jej pomôcť. Aká podkladová starostlivosť pomôže práve vášmu typu pleti, ako ju nanášať a kombinovať a na čo je vlastne dobrá? Na to všetko sme sa opýtali kozmetickej školiteľky ALCINA Dagmar Macháčkovej. 

Čo si vlastne môžeme predstaviť pod pojmom podkladová starostlivosť?

Podkladová starostlivosť je dôležitým krokom kozmetického ošetrenia či každodennej domácej starostlivosti o pleť, ktorý predchádza aplikácii pleťového krému. Využíva prípravky s vysokou koncentráciou účinných látok s cieleným efektom, ktoré dodávajú energiu, hydratáciu, vitalitu alebo zaručujú anti-age efekt. Podkladovú starostlivosť môžeme upravovať podľa aktuálnych potrieb a stavu pleti, bez toho aby sme museli meniť obľúbený pleťový krém.

Aké produkty sa teda hodia ako podkladová starostlivosť?

Ako podkladová starostlivosť sa používajú ampulky, gély, séra a fluidy s ľahkou textúrou, ktorá umožňuje plynulejší priechod účinných látok do pleti a rýchle vstrebanie.

Aký je ich hlavný efekt?

Podkladové prípravky majú vďaka svojej textúre schopnosť prechádzať hlbšie do pokožky a zaručujú tak intenzívny a dlhodobý účinok. Umožňujú aj zacielenie priamo na konkrétny efekt či problém. Môžu byť používané pravidelne a dlhodobo, alebo naopak krátkodobo, napríklad ako kúra. Rovnako tak ich môžeme nanášať v niekoľkých vrstvách.

Kedy by sme mali podkladovú starostlivosť nanášať?

Podkladovú starostlivosť nanášame na dôkladne odlíčenú a vyčistenú pleť. Ideálne je aj použitie peelingu a následne tonika na vyrovnanie pH pleti. Môžeme naniesť aj viac vrstiev, teda viac rôznych podkladových prípravkov. Vrstvením dochádza k synergickému efektu a zvýšuje sa efekt starostlivosti. V prípade vrstvenia viacerých podkladových prípravkov postupujeme vždy od najľahšej textúry až po tú najvýdatnejšiu. Následne nanesieme pleťový krém. Naň potom primer, make-up a púder.

Ako dlho pred nanesením make-upu je ideálne podkladovú starostlivosť použiť?

Podklady sa vstrebávajú rýchlo, takže môžete postupne, po vstrebaní jednotlivých vrstiev, nanášať ďalšie až po make-up.

Akú podkladovú starostlivosť použiť na rôzne typy pleti?

Suchá pleť

Suchá pleť je veľmi krehká a citlivá. Pôsobí napäto a objavujú sa na nej suché vrásky. Chýbajú jej hydratačné aj lipidové zložky. Preto volíme takú podkladovú starostlivosť, ktorá tieto látky dodá, zbaví pleť napätia, vyhladí ju a vyplní. Z ALCINA prípravkov je ideálne napr. Hydratačné sérum, ktoré pleti dodáva vlhkosť počas 24 hodín. Obsiahnuté bambucké maslo sa postará o jemnú a pružnú pokožku a hydratačný komplex Aquarich redukuje stratu vlhkosti cez kožu. Ešte intenzívnejšiu hydratáciu môžete docieliť nanesením Hyaluron 2.0 Pleťového gélu (s pokročilou formou kyseliny hyalurónovej) pod Hydratačné sérum. 

Dehydrovaná pleť

Dehydrovaná pleť sa na rozdiel od suchej pleti, ktorá je daná geneticky, môže vyskytnúť u všetkých druhov pleti. Je to stav, ktorý je prechodný a je možné ho zmeniť. Dehydrovaná pleť je napätá, vzbudzuje dojem, ako by vám bola "malá", je začervenaná a citlivá. S pravidelným dodávaním optimálnych hydratačných látok sa stav zlepšuje, až prejavy úplne vymiznú. Na dehydratovanú pleť by som jednoznačne odporučila prípravky s kyselinou hyalurónovou, a to najmä vo forme veľkých aj malých molekúl, ktoré preniknú do hlbších vrstiev pokožky, kde dokážu dopĺňať zásoby vlhkosti. Z ALCINA prípravkov toto spĺňa náš jedinečný Hyaluron 2.0 Pleťový gél, ktorý možno vrstviť s akýmkoľvek pleťovým krémom, ideálne potom s Hyaluron 2.0 Pleťovým krémom.

Citlivá pleť

Citlivá pleť potrebuje hlavne upokojiť, potlačiť nepríjemné začervenanie a zároveň posilniť odolnosť. Vhodné účinné látky sú napríklad pantenol, ovsený extrakt alebo výťažky z avokáda. U pleti s prejavmi alebo so sklonmi ku kuperóze sú potom prospešné tie látky, ktoré pomôžu posilniť žilovú stenu a zbavia pleť pocitov horúčosti a začervenania. Tie nájdeme v ALCINA Couperose sére, ktoré obsahuje komplex Phytoaktiv skladajúci sa z pupočníka ázijského, listnatca ostnatého, nechtíka lekárskeho a pagaštanu konského. Za podpory ďalších účinných zložiek, ako napríklad práve panthenolu, Couperose sérum pomáha zlepšiť stav kuperóznej pleti a predchádza vzniku rosacey.

Zrelá pleť

U zrelej pleti je dôležitý individuálny prístup. Najviac ocení prípravky, ktoré pomáhajú jej hĺbkovej hydratácii, spevnia ju, dodajú elasticitu a vyplnia vrásky. Čo sa týka konkrétnych zložiek, spomenula by som kolagén v rôznych podobách a opäť kyselinu hyaluronovú vo forme malých a veľkých molekúl. Tá hydratuje pleť do hĺbky a pleť je potom schopná lepšie prijímať účinné látky. Modernou a zaujímavou účinnou látkou je napríklad Matrixyl kolagén. Aktivuje prirodzený regeneračný proces kože, vyhladzuje vrásky a zlepšuje elasticitu a pružnosť pleti. Ideálnymi podkladovými prípravkami na prejavy zrelej pleti sú ALCINA Sérum proti vráskam alebo ALCINA Aktívne sérum.

Problematická pleť

Ako problematickú označujeme mastnú pleť s rozšírenými pórmi a prejavmi akné. Takáto pleť potrebuje prípravky s adstringentným efektom a hĺbkovou čistiacou silou. Veľmi prospešné sú bylinné extrakty, ktoré pomáhajú viazať prebytočný maz a majú upokojujúce účinky, a ďalej AHA kyseliny. Základom starostlivosti o problematickú pleť je teda dôkladné čistenie a následné použitie prípravkov, ktoré pleť môžu pomôcť vyhojiť, zmatnieť a rozjasniť. Osvedčená kombinácia ALCINA produktov je Čistiaci gél, Skin Manager Pleťové tonikum, Bylinný fluid a Bylinná maska.

Unavená a mdlá pleť

Mdlá a unavená pleť potrebuje v prvom rade dodať energiu. Na to je vhodný napríklad koenzým Q10, ktorý sa nachádza v každej živej bunke a v mitochondriách sa stará o zabezpečenie energie na zdravý rast kože. Ďalšou obľúbenou látkou je vitamín C. Z prípravkov ALCINA by som ako podkladovú starostlivosť vybrala Intenzívnu ampulkovú kúru, ktorá sa skladá z dvoch druhov ampuliek. Okrem hydratujúcej ampulky Hyaluron 2.0 obsahuje Vital aktívnu ampulku s vitamínom C, ktorá pomáha stimulovať bunkovú aktivitu, čím podporuje tvorbu kolagénu, pleť rozjasní a zvitalizuje. Dokonale sa kombinuje s ALCINA Krémom Q10 alebo pleťovým krémom či sérom z radu It's never too late.