Nachádzate sa tu

Ktorá farba bola zvolená farbou roku 2018?

Chvíľa, kedy americká spoločnosť Pantone vyhlasuje farbu roka, patrí medzi veľmi očakávané udalosti. Výber ovplyvňuje pri práci módnych návrhárov, floristov, kozmetické firmy a napríklad aj bytových dizajnérov. A ktorá farba sa môže titulom farba roku 2018 pyšnieť? Stal sa ňou odtieň Ultra Violet – dramatická a neprehliadnuteľná fialová.

2018: Rok fialovej          

Odtieň Ultra Violet predstavuje originalitu, vynaliezavosť a vizionárske myslenie, ktoré nás má nasmerovať k budúcnosti. "Žijeme v dobe, ktorá vyžaduje dôvtip a predstavivosť. Tieto vlastnosti sú Ultra Violet – fialovému odtieňu založenému na modrej farbe, blízke, pretože pomáha posúvať naše myslenie a potenciál na vyššiu úroveň," hovorí Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute. "Či už ide o objavovanie nových technológií alebo galaxií, umelecké vyjadrenie alebo duchovnú reflexiu, intuitívna Ultra Violet je symbolom toho, čo nás čaká," dodáva. Svojou tajomnosťou odtieň Ultra Violet evokuje vesmír alebo nekonečnú nočnú oblohu, ktorá je symbolom toho, čo všetko je možné, a dodáva túžbu spoznávať svet mimo ten náš.

Farba hudobných ikon

Táto farba má svoje nezabudnuteľné miesto aj v umeleckom svete. Hudobné ikony ako Prince, David Bowie alebo Jimi Hendrix si odtieň Ultra Violet obľúbili a preniesli ho do popredia západnej pop-kultúry, aby tak vyjadrili svoju individualitu. Historicky je potom táto farba spájaná s mystickými alebo duchovnými silami. Svetlo vo fialových tónoch je často používané v meditačných priestoroch, aby dodávalo energiu. "Farba roku Pantone predstavuje viac ako len trend vo svete dizajnu. Je reflexiou toho, čo potrebujeme v súčasnom svete," dodáva Laurie Pressmann, viceprezidentka Pantone Color Institute.

Ultra Violet naprieč oblasťami

Odtieň Ultra Violet sa premietol aj do dámskej a pánskej módy. Dovoľuje unikátne farebné kombinácie a dobre si rozumie aj s ostatnými farbami. Pre svoju sýtosť a príťažlivosť si našiel miesto aj vo svete krásy, kde môže vystupovať samostatne a vytvoriť napríklad dokonalú manikúru či výrazné pery, alebo v podobe očných tieňov, ktoré sú ľahko kombinovateľné napríklad so šedou a môžu spoločne tvoriť krásne dymové líčenie. Fialové odtiene pristanú aj vašim vlasom a predstavujú symbol kreatívneho vyjadrenia seba samého. Ultra Violet v interiéroch môže premeniť miestnosť na výnimočné miesto, alebo v podobe menšieho doplnku do nej vniesť moderného ducha. Voľba farby roka sa odráža nielen v móde, kozmetike a dekoráciách, ale napríklad aj v jedle. Medzi trendy potraviny sa tento rok zaradí acai, kapusta, mrkva, špargľa alebo napríklad fialový karfiol.