Nachádzate sa tu

Kučeravé vlasy: ako sa o vlny správne starať?

Prirodzené vlny bývajú predmetom závisti. Zatiaľ čo niektoré ženy o vlnitých vlasoch snívajú, pre ich majiteľky sú často každodennou frustráciou. Vlny majú tendenciu byť krehké, matné alebo sa zliepajú a vyžadujú tak veľa pozornosti. Preto je potrebné dopriať im starostlivosť s prípravkami špeciálne vyvinutými pre potreby vlnitých vlasov, ktoré nezaťažujú, ale naopak jednotlivé vlny definujú a dávajú im pružnosť.

Aký strih zvoliť?

Aby boli vlny zdravé a krásne pružné, je dôležitý správny strih. Normálnym až silným vlasom sa hodí zostrihanie “do postupna“, aby jednotlivé partie neboli príliš ťažké. Na jemných vlasoch je vhodné napríklad mikádo s rovnakou dĺžkou vlasov. Čím je strih kratší, tým vlny vyzerajú lepšie. Nechajte si poradiť od svojho kaderníka, aký strih je na vašu štruktúru vlasov ideálny.

Problémy s krehkými vlasmi

Prirodzene kučeravé vlasy sa niekedy správajú ako presušené, krútia sa do všetkých strán a nevyzerajú zdravo. Takúto situáciu nie je jednoduché zvládnuť. Vlnité vlasy sú totiž kvôli svojej špecifickej štruktúre náchylné na krepovatenie a vysúšajú sa rýchlejšie ako vlasy rovné. Na rozdiel od nich totiž toľko nedoliehajú na pokožku a majú tak menší kontakt s kožným mazom. Pomôcť môžu špeciálne produkty s anti-frizz faktorom.

5 zásad pri starostlivosti o vlasy:

1. Vlasy nekulmujte a nežehlite príliš často a vždy použite ochranný sprej proti vysokým teplotám. Pokiaľ to ide, nechávajte ich voľne preschnúť na vzduchu. Na fénovanie používajte fén s difuzérom a nastavte strednú teplotu alebo studený vzduch. Difuzér teplo rozdelí, takže sa vlasy horúčavou menej poškodia.

2. Prirodzené vlny zvyčajne nie je nutné umývať každý deň. Časté umývanie totiž namáhané vlasy ešte viac vysušuje. Ako starostlivosť sa hodia hydratačné šampóny a kondicionéry, ideálne sú prípravky s hyaluronom. Intenzívnejšiu starostlivosť zaistí raz týždenne maska. Vlnám robí dobre aj hydratačný sprej, ktorý sa nastrieka do uterákom vysušených vlasov. Pretože každá vlnitá hriva je iná, je potrebné vhodné ošetrujúce prípravky vyskúšať. Určite to s nimi ale nepreháňajte, prílišná starostlivosť môže vlnité vlasy dosť zaťažiť.

3. Nezmývajúce sa produkty, ktoré sa striekajú do vlhkých vlasov, môžu ochrániť pred efektom presušenej trvalej, vyhladia štruktúru vlasov a vlnám dodajú pružnosť. Fénovací sprej na hladké vlny je perfektným mixom stylingu a starostlivosti: prepožičia vlasom lesk a ľahké spevnenie.

4. Po umytí vlasy rozdeľte prstami alebo riedkym hrebeňom. Začínajte pri končekoch, nie pri korienkoch. Suché vlny prečešte buď vlhkými prstami alebo špeciálnym hrebeňom na vlnité vlasy. Vlny môžete natočiť na prst, čím ich jemne sformujete.

5. Vlasový olej alebo špeciálne emulzie na vlny budú perfektné na záver. Definujú vlny a ukotvia rozlietané vlasy.

Ako vytvoriť dokonalé plážové vlny?

Príprava vlasov

Na vlasy vysušené uterákom rovnomerne nastriekajte ochranu proti teplu (napr. Hyaluron 2.0 sprej alebo Ochranný sprej pred teplom) a vyfúkajte do hladka. Pramene nad ušami pripnite pomocou sponiek, aby ste mohli natočiť najprv spodnú vrstvu vlasov.

Správna práca s kulmou

Rozdeľte vlasy na zhruba päťcentimetrové pramene a vo výške hornej línia uší ich začnite natáčať smerom od tváre dozadu. Nenatáčajte ich však až dole, spodných päť centimetrov nechajte rovných. Asi po piatich sekundách uvoľnite kulmu a podržte vlnu v dlani, kým nevychladne.

Nenútený vzhľad

Po natočení pramene len zľahka prehrabnite prstami. Ak si majú vlny udržať svoju štruktúru, nie je dobré ich česať.

Vlny s textúrou

Pre perfektný styling jednotlivé pramene natupírujte a sformujte samostatné vlny. Aby vyzerali prirodzene a nie "prestylovane", vezmite si na pomoc textúrovací sprej. Štruktúrovací styling-sprej sa nastrieka do suchých alebo vlhkých vlasov a následnú úpravu môžete urobiť aj prstami. Aj Ultraľahký sprej s morskou soľou pomáha vytvoriť požadovaný ležérny štýl. Na záver môžete účes spevniť Sprejom na vlasy.