Nachádzate sa tu

Naučte sa po líčení čistiť kozmetické štetce

Každý večer a každé ráno starostlivo čistíme svoju pleť, aby sme ju zbavili zvyškov make-upu a ďalších nečistôt. Ale platí to isté aj pre našich každodenných kozmetických pomocníkov? Prieskum v rámci facebookovej komunity ALCINA odhalil, že čistenie a starostlivosť o štetce nikto neberie príliš vážne. Výsledok ukazuje, že 74 % žien čistí svoje štetce iba vtedy, "keď to musí byť". Preto vám ukážeme, prečo je čistenie dôležité a ako naň.

Prečo mám svoje štetce čistiť?

Čistenie kozmetických štetcov nie je len otázkou hygieny. Pokiaľ sa o svoje štetce dobre staráte, šetríte tým peniaze, pretože vám vydržia dlhšie a zlepšíte aj výsledok líčenia. Starostlivosť o kozmetických pomocníkov má skrátka viac dôvodov:

1. Výkon

Ak je štetec zlepený a znečistený, nemôžete make-up dobre naniesť. Zvyšky make-upu vo štetinách môžu negatívne ovplyvňovať pohyb štetca po tvári, jeho mäkkosť, ale aj množstvo make-upu, ktorý pri líčení spotrebujete.

2. Hygiena

Nevyčistený alebo zle vyčistený štetec sa môže stať semeniskom baktérií, čo môže viesť k problémom a zápalom kože. Tu nepomôže ani najdôkladnejšie vyčistenie tváre.

3. Životnosť

Správnym čistením sa predlžuje životnosť štetca. Ak sa totiž štetinky polámu, zlepia alebo dokonca celé vypadnú, nie sú štetce ďalej použiteľné.

4. Stálosť farieb

Ak používate štetec na rôzne odtiene, môžu časom vzniknúť divoké farebné zmesi, ktoré ovplyvnia farebný výsledok ako samotného produktu, tak aj celkového vzhľadu líčenia.

Ako často mám svoje kozmetické štetce čistiť?

Ako často treba štetce čistiť záleží predovšetkým na tom, či používate prípravky púdrové alebo tekuté, prípadne krémové.

  • Štetec na make-up: najlepšie po každom použití
  • Štetec na pery: najlepšie po každom použití
  • Štetec na púder: raz za týždeň
  • Štetec na líčka: raz za týždeň
  • Štetec na obočie: po jednom až dvoch týždňoch (v prípade púdrovej textúry)

Akým spôsobom mám svoje štetce čistiť?

  • Čistite svoje štetce jemne. Intenzívne drhnutie a stláčanie by krehké štetinky poškodilo.
  • Pri čistení by sa do kontaktu s vodou mali dostať iba štetinky. Pozor si dajte predovšetkým na to, aby sa voda nedostala dovnútra štetca. Vlhkosť by mohla rozpustiť lepidlo a hrozilo by tak vypadanie štetín.
  • Štetce pri sušení nenechávajte postavené štetinami nahor - voda by sa dostala do násadky.
  • Mokrý štetec nefénujte ani nesušte na radiátore. Horúčava poškodzuje štruktúru vlasu štetca a je preto lepšie nechať ho vyschnúť prirodzene.

Tip: Štetce sušte najlepšie v zvislej polohe, štetinkami dolu. Môžete použiť gumičku na vlasy a štetec pripnúť napríklad na úchytku od šuplíku. Ďalším variantom je potom sušiť štetce vodorovne položené na uteráku.

Prečítajte si tiež:

Kuperóza alebo ako bojovať so sčervenanou pleťou?