Nachádzate sa tu

Odborníčka radí: Prečo pleť potrebuje kremík a pre koho sú určené pre-aging produkty?

Starnutie pokožky je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa o svoju pleť staráme a investujeme do nej čas i peniaze. Vďaka prípravkom dostupným v dnešnej dobe môžeme pre pleť urobiť naozaj veľa a proces starnutia čo najviac oddialiť. Na trhu sa objavujú nielen anti-aging, ale aj pre-aging produkty, ako je napríklad Pre-Aging krém od ALCINY. Pretože pre niekoho môžu byť nielen účinky, ale aj látky obsiahnuté v týchto prípravkoch trochu záhadou, spýtali sme sa na ne kozmetickej školiteľky ALCINA Lucie Vincenec.

Aký je vlastne rozdiel medzi pre-aging a anti-aging produktmi?

Je to jednoduché. S anti-aging kozmetikou bojujeme proti už viditeľným známkam starnutia. Príkladom môže byť séria ALCINA It's never too late, ktorá dokáže redukovať hlboké vrásky. S pre-aging kozmetikou ďalší proces starnutia pokožky odďaľujeme.

Kedy je na čase začať otázku starnutia pleti riešiť?

Prvé známky starnutia sú zvyčajne viditeľné okolo 30. roku, ale samotné procesy starnutia začínajú už vo veku 25 rokov. V tej dobe klesá produkcia kolagénu a elastínu, koža horšie hospodári s vodou, bunky sa obnovujú stále pomalšie, a to všetko vedie k horšej schopnosti regenerácie kože. Pleť tiež musí čeliť klesajúcemu množstvu kremíka v pokožke.

Na čo kremík v pokožke slúži?

Je nevyhnutný na stavbu a pevnosť spojivového tkaniva, ktorá sa s procesom starnutia a tým pádom aj poklesom množstva kremíka v koži znižuje. Kremík sa totiž podieľa na tvorbe kolagénu a podporuje tak pevnosť. Jeho zvláštnou schopnosťou je, že vie zároveň s pevnosťou podporiť aj pružnosť. Ako príklad si predstavte steblo trávy: dokáže stáť vzpriamene, a stále je pritom ohybné.

Mal by sa kremík dodávať aj zrelej pokožke?

Áno, množstvo kremíka klesá neustále a treba teda čeliť aj ďalšiemu poklesu. Pokožke ho dodáva napríklad Pre-Aging krém od ALCINY, ktorý je určený na prevenciu starnutia mladej pleti. Je však rovnako užitočný aj v pokročilejšom veku, napríklad v kombinácii s Pleťovým krémom proti vráskam It's never too late. Každé ďalšie oddialenie procesu starnutia kože má na pokožku pozitívny vplyv.

Hodí sa teda Pre-Aging krém pre všetky typy pleti?

Áno, len je potrebné ho správne kombinovať s ostatnými prípravkami. Na mierne mastnú, zmiešanú alebo mierne suchú pleť sa môže Pre-Aging používať aj samostatne. Ak máte pokožku suchšiu, je ideálne pod krém použiť gél, sérum alebo iný krém, čo zabezpečí potrebnú výdatnosť. Prípadne môžete ďalší krém naniesť aj na Pre-Aging krém.

Do ktorej fázy pleťovej rutiny je vhodné Pre-Aging krém zaradiť?

Používa sa ako bežný pleťový krém, teda na vyčistenú pleť. Ak budete chcieť krém kombinovať s gélom či kúrou, aplikujte tieto tekutejšie textúry ako podklad.

Čo zaručuje, že Pre-Aging krém zvláda naplniť aj potreby citlivej či podráždenej pokožky?

Efektívnu starostlivosť práve o citlivú alebo stresovanú pleť v kréme rieši biotechnologická pavučina. Tá na pokožke vytvára ochranný priedušný film, ktorý predstavuje ochranu proti potenciálne škodlivým malým molekulám, mikroorganizmom a dráždivým látkam.

Biotechnologická pavučina nie je úplne bežnou súčasťou kozmetických produktov. Čo si pod týmto pojmom môžeme predstaviť?

Jedná sa o biotechnologicky vyrábaný pavúčí hodváb. Táto moderná účinná látka sa rozprestrie po pokožke, vytvorí na nej priedušný ochranný film a podporuje funkciu prirodzenej bariéry kože. Okrem toho podporuje obsiahnuté ďalšie účinné látky v tom, aby zostali v pokožke dlhšie, a tak mohli lepšie pôsobiť. Funkčné hodvábne polypeptidy nie sú živočíšneho pôvodu, takže biotechnologická pavučina je vegánskou kozmetickou zložkou.