Nachádzate sa tu

Ovocné kyseliny & slnko: váš letný AHA zážitok

Leto – oblečenie je ľahšie, dni sú dlhšie, energia prúdi a pobyt na slnku sa predlžuje. S opálenou pleťou totiž vyzeráme zdravšie a vitálnejšie.  Bohužiaľ však majú príjemné slnečné lúče aj svoju "temnú stránku" – zbavujú pokožku vlhkosti a tým zrýchľujú proces jej starnutia. Vysoké letné teploty a zvýšená vlhkosť ovzdušia podporujú vylučovanie potu.  Naša pleť je viditeľne mastnejšia ako v zime, takže má väčší sklon k tvorbe akné a ohrozujú ju najrôznejšie nečistoty. Na tieto kožné prejavy pomôže pravý multitalent – Skin Manager s AHA efektom.

Čo sú AHA kyseliny?

Jedná sa o organické kyseliny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ovocí a iných rastlinách. Zahrňujú kyselinu glykolovú, citrónovú, jablčnú a kyselinu vínnu a sú často označované ako ovocné kyseliny. V kozmetike sú obľúbené preto, že z pokožky odstraňujú odumreté kožné bunky, ktoré spôsobujú, že naša pleť vyzerá sucho a bledo. Používanie ovocných kyselín rozžiari vyčerpanú pleť a zaistí, aby sa ďalšia starostlivosť optimálne vstrebala do pokožky. Ako to funguje? Predstavte si pokožku ako nepreniknuteľnú bunečnú stenu. Ak použijeme krém alebo sérum, obsiahnuté látky zostávajú na povrchu. Keď ale odstránime odumreté bunky, môže pokožka starostlivosť lepšie absorbovať. V tom je majstrom najmä kyselina glykolová, ktorá vďaka svojej veľmi malej molekulovej veľkosti perfektne preniká do pokožky. Stimuluje obnovu buniek a tím zlepšuje pružnosť a vlhkosť pleti. Okrem toho pomáha zvyšovať obsah kolagénu a glykosaminoglykanov v koži, čo sú látky pre krásnu pleť veľmi dôležité.

Môžem používať ovocné kyseliny aj v lete?

O používaní produktov s ovocnými kyselinami v lete sa diskutuje veľmi často. Ovocné kyseliny totiž bývajú spojované so silnou fotosenzitivitou, ktorá môže viesť k poškodeniu kože. V závislosti na druhu ovocnej kyseliny, aplikácii a koncentrácii je čas, kedy produkt aplikujeme, rovnako dôležitý ako následná starostlivosť. Preto je doporučené používať niektoré prípravky s ovocnými kyselinami v jesennom a zimnom období, alebo v lete iba ako večernú starostlivosť. Existujú však také produkty, ktoré môžete v lete bežne používať, napríklad Skin Manager. Dôležité však je nikdy nevystavovať tvár slnku bez ochrany! Zabráňte pôsobeniu priameho slnečného žiarenia a vždy sa chráňte - oblečením, klobúkom, kozmetikou s ochranným faktorom. Iba tak môžete predísť poškodeniu pokožky.

Správna starostlivosť počas letného obdobia

Vždy začnite ranným a večerným čistením pokožky, ktoré prispôsobte požiadavkám svojej pleti. S čistiacim gélom získate svieži pocit, s čistiacim mliekom nebude koža napnutá a čistiaca pena zaistí jemnosť. Následne aplikujte pomocou vatového tampónika Skin Manager Pleťové tonikum, vyhnite sa však partiám okolo očí a úst. Tonikum sa postará o zjednotený vzhľad pokožky, zlepšuje jej schopnosť viazať vodu a zabraňuje jej starnutiu. Odstraňuje odumreté bunky šetrnejšie ako mechanické peelingy, nevysušuje kožu a zjemňuje póry. Zbavuje kožu nečistôt a predchádza ich tvorbe. Neznepokojujte sa, ak sú na pokožke po prvých dňoch používania nečistoty viditeľnejšie. Stimulácia obnovy buniek vypudzuje čierne bodky či pupienky, ktoré už ležali pod povrchom kože. Tento proces je však veľmi dôležitý na dosiahnutie udržateľne vyváženého, ​​rovnomerného a žiarivého vzhľadu pokožky.

Okolie očí následne rozmaznávajte prípravkom Hyaluron 2.0 Očný gél, ktorý svojím chladivým účinkom prebúdza unavené a opuchnuté oči. Navyše doplní zásoby vlhkosti v tejto oblasti. Aplikujte ho okolo očí a jemne vklepte do pokožky.

Na pokožku následne aplikujte Hyaluron 2.0 Pleťový gél. Svojimi hydratačnými účinkami hasí smäd pleti a tá potom pôsobí pevnejším dojmom. Nelepí ani nemastí a rýchlo sa vstrebáva. Na záver naneste na pleť napríklad Stress Control Creme s ochranným faktorom LSF 15. Tento prípravok chráni pleť pred škodlivým UV žiarením a voľnými radikálmi.

Prirodzené ochranné faktory kože

Naša pokožka má málo ochranných faktorov, ktoré ju môžu aktívne chrániť pred slnečným žiarením. Jedným z nich je vrchná vrstva pokožky, ktorá vzniká pri ožiarení slnkom, aby ju tak chránila. Druhým ochranným faktorom je melanín, ktorý je tvorený pigmentovými bunkami. Ak sa pokožka spáli, je zasiahnutý aj prírodný regeneračný mechanizmus pokožky. Čím silnejšie je poškodenie slnkom v detstve alebo dospievaní, tým vyššie je dlhodobé poškodenie kože. Časté spáleniny výrazne zvyšujú riziko rakoviny kože a z dlhodobého hľadiska vedú k zrýchlenému starnutiu pokožky. Účinná ochrana proti slnečnému žiareniu je preto veľmi dôležitá pre krásnu kožu, či už s ochrannými kozmetickými prípravkami, správnym oblečením, klobúkom alebo vyhýbaním sa priamemu slnečnému žiareniu.

Ďalšie tipy

V ideálnom prípade pite denne asi 2-3 litre vody alebo nesladeného čaju, ktoré pri vysokých teplotách pomáhajú udržovať telo hydratované. Vyhnite sa horúce sprche, v lete je vlažná a krátka sprcha lepšia. Následne použite telový krém a myslite aj na ochranu svojich rúk napr. s Krémom na ruky N° 1 s ochranným faktorom LSF 15.

Prečítajte si tiež:

Dokonalá pleť v piatich krokoch