Nachádzate sa tu

Poznáte farbu roka 2019?

Inštitút Pantone raz za rok vyhlasuje najtrendovejší odtieň nasledujúceho obdobia. Pred pár dňami odhalil očakávaný tón roka 2019. Nesie názov Living Coral. Ide o výrazný a hrejivý koralový odtieň so zlatými podtónmi, ktorý na pomyselnom tróne strieda minuloročnú – tak trocha temnú farbu – Ultra Violet.

Hravosť a optimizmus

V porovnaní s minuloročnou Ultra Violet je Living Coral na prvý pohľad prírodnejšie ladenou voľbou, ktorá odráža environmentálnu diskusiu prebiehajúcu v spoločnosti. Rovnako ako koralové útesy, ktoré predstavujú domov pre množstvo morských živočíchov, by nás mala obohacovať o teplo a energiu v našom rýchlo sa meniacom prostredí. Zároveň odkazuje aj na svet digitálnych technológií a sociálnych sietí, ktoré nás dennodenne obklopujú. „Pri výbere farby roka berieme do úvahy všetko okolo nás. Sledujeme, ako sa ľudia obliekajú, čo kupujú, čo zdieľajú na sociálnych sieťach. V čase, kedy je väčšina z nás zahĺbená do digitálneho sveta, ktorý je často studený a nevšímavý, predstavuje odtieň Living Coral akési spojenie. Pôsobí totiž optimisticky, príjemne a dôverne. Aj kvôli tomu je farba veľmi dobre využiteľná v domácnostiach a dizajnových priestoroch“, hovorí Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka inštitútu Pantone.

Farba na každú príležitosť

Odtieň roka zasahuje do rozmanitých oblastí nášho života. Okrem módy a krásy napríklad aj do dizajnu či už spomínaného digitálneho prostredia.

Living Coral v móde

V dámskej aj pánskej móde má odtieň roka 2019 inšpirovať k experimentom a hravosti. V bežných farebných kombináciách pôsobí pohodlne a pozitívne, zatiaľ čo pri vzoroch alebo v monochromatickom looku je výraznejší a vyzýva ku kontrastným kombináciám.

Living Coral v líčení

Tento životom žiariaci odtieň sa hodí ku všetkým odtieňom pleti. Prirodzene zvýrazní tvár v podobe farby na líčka či rúžu, ale môžete s ním experimentovať aj pri líčení očí.

Living Coral v interiérovom dizajne

Pre svoju hravosť a neprehliadnuteľnosť sa tento odtieň hodí ako hlavný prvok pop-up inštalácií alebo interaktívnych priestorov. Keďže ale zároveň symbolizuje ľudské spojenie, môže byť v podobe koberčekov či útulných prikrývok aj krásnym doplnkom vášho bytu.

Living Coral na sociálnych sieťach

V digitálnom svete by mal tento nápadný odtieň vzbudzovať rovnako inšpiratívny pocit ako keby nás obklopovala príroda. Jeho živosť dokáže na sociálnych sieťach naozaj upútať pozornosť.