Nachádzate sa tu

Prázdniny pre vlasy: tipy na letnú starostlivosť od profesionála

V lete si užívame dni pri bazéne alebo pri mori a vystavujeme tak vlasy neustálemu slnečnému žiareniu. Pretože vlasy tvorí z veľkej časti keratín, teda proteíny, a na dennom svetle, a predovšetkým potom vplyvom slnečných lúčov sa proteín stráca, je potrebné vlasy v lete viac chrániť. S niekoľkými špeciálnymi trikmi a hydratujúcimi prípravkami predídete nepríjemnému poškodeniu vlasovej štruktúry a vyhladíte ju.

Mnoho ľudí si pred každou letnou dovolenku kladie tú istú otázku: mám ísť ku kaderníkovi pred, alebo až po dovolenke? „Ak je vlas už narušený a končeky sa lámu a štiepia, mal by ich pred dovolenkou kaderník zastrihnúť,“ hovorí Matthias Rump, produktový manažér pre vlasovú starostlivosť ALCINA, a pokračuje: „Čím zdravší totiž vlas je, tým lepšie zvládne letnú záťaž. Jedine na zdravom základe môže rásť zdravý vlas.“ Vedecké štúdie navyše naznačujú, že sezónne podmienky ovplyvňujú rast vlasov a v lete sa vo fáze rastu nachádza menej vlasov ako inokedy. Extra starostlivosť je teda obzvlášť dôležitá.

Pomóc, farba bledne!

Príčina

UV žiarenie zosvetľuje vlasy a kvôli chlóru a slanej vode je narušený aj povrch vlasu. Preto farbené vlasy blednú rýchlejšie. „V hotelových bazénoch sa ešte k tomu používa aj síran meďnatý, ktorý bojuje proti tvorbe rias, a blond vlasy tak môžu dokonca získať zelený nádych“, hovorí Rump.

Čo pomôže

Pred tým, ako pôjdete plávať, si do dĺžok aj končekov vmasírujte vlasový olej. Vlasy ho nasajú, a tak ich chlór a slaná voda až tak nepoškodí. Po kúpaní sa okamžite opláchnite sladkou vodou. Pokiaľ nie je na pláži sprcha, pomôže aj voda z fľaše. Pokiaľ chcete pre svoju farbu urobiť niečo extra, používajte Color šampóny, ktoré pomáhajú zachovať lesk farby. „Dôležité sú aj ošetrujúce balzamy, pretože uzatvoria vrchnú vrstvu vlasu. Ideálne sú kondicionéry s efektom osvieženia farby vlasu. Kondicionér by ste však mali použiť aj v prípade, že si vlasy nefarbíte“, radí Rump. Vlasy pomôže chrániť aj slamený klobúk a široký okraj zatieni aj tvár a dekolt pred príliš vysokým UV žiarením.

Moje vlasy sú suché a bez života

Príčina

Mokré vlasy sú veľmi citlivé. Preto by ste mali vlasy kefovať pred sprchovaním alebo plávaním. Pokiaľ to ide, vyvarujte sa horúcej vode a fénovaniu. „Chlór a slaná voda spôsobí, že vlas napučí, a horúci vzduch ho potom vysuší“ vysvetľuje Rump.

Čo pomôže

Po sprchovaní alebo po príchode od vody nedrhnite vlasy uterákom, hrozí totiž, že sa budú lámať. Najlepšie urobíte, keď vodu z vlasov pomocou uteráka len vytlačíte. Šampóny s obsahom hyaluronu alebo panthenolu zadržia vlhkosť vo vlasoch a dodajú im potrebnú starostlivosť. Kyselina hyalurónová viaže vlhkosť a rastlinné extrakty ako výťažok z opuncie sú obzvlášť bohaté na minerály a antioxidanty. „Tak sa vlasy lepšie rozčesávajú. Pri vyšších vonkajších teplotách môžeme vlasy nechať krásne uschnúť na vzduchu. Ideálny je aj bezoplachový Hydratačný sprej. Ten vlasy ochráni pred horúčavou z fénu, kulmy či žehličky, a navyše im dodá extra porciu starostlivosti a hydratácie, aby boli lesklé a odolné. Aj vlasová maska ​​urobí raz týždenne poškodeným vlasom dobre“, radí Rump.

Zbohom, krepovatenie

Príčina

V lete si umývame vlasy oveľa častejšie. Denne ich fénujeme a češeme alebo kefujeme. K tomu páli slnko, čo je pre vlasy ďalšia záťaž. Kvôli vonkajším vplyvom sa suché končeky v lete ľahšie lámu. Ak sa vlasy dotýkajú ramien alebo oblečenia, končeky sa rozstrapkajú.

Čo pomôže

„Ak sú končeky rozštiepené, už sa nedajú zachrániť. Aby sa vlas nestrapkal aj naďalej, je potrebné ho každé 3 mesiace o centimeter skrátiť", hovorí Rump. Séra so silikónmi pomôžu poničenú štruktúru spevniť, a tým sa končeky vlasov stávajú odolnejšími. „Pomôže vlasový olej, ktorý končeky uzavrie a vlas posilní. Je možné ho do vlasov vmasírovať na noc ako kúru, alebo ho aplikovať pred umytím do suchých vlasov - pôsobí tak regeneračne." Okrem toho expert na vlasy vyvracia ďalší z mýtov: „Vlasový sprej alebo suchý šampón vlasy nezaťažujú. To je nezmysel.“

Tipy na záver

Dlhšie vlasy môžeme v lete vyčesať alebo stočiť do drdolu. Aby ste ich chránili, zapracujte hydratačný sprej, a potom vlasy spleťte napríklad do voľného vrkoča. Ak máte málo času, zaviažte do vlasov šatku. To možno urobiť pri každom účese. Aby ste predišli spáleniu od slnka v oblasti nad čelom a pri korienkoch, môžete použiť špeciálny ochranný prípravok na pokožku hlavy (napr. Alpecin). Keď je vzduch príliš suchý - napríklad v lietadlách, dostane sa do vlasov elektrostatický náboj. Krém pre lesk vlasov, ktorý sa vtiera na záver, spevní poletujúce vlasy, ale nezaťaží účes. Ak sa vlasy pri vyššej vlhkosti v ovzduší začnú vlniť, môžete použiť  Emulziu pre vlnité vlasy, aby kučery zostali pekne zreteľné" hovorí Rump.