Nachádzate sa tu

Spoločnosť Pantone odhalila farbu roka 2021

Classic Blue, Living Coral alebo Ultra Violet – to všetko sú odtiene, ktoré sa v predošlých rokoch mohli pýšiť titulom "farba roka". Tento rok sa k nim podľa inštitútu Pantone, ktorý aktuálne odtieň každoročne vyhlasuje, pridávajú prekvapivo hneď dva tóny, a to Illuminating a Ultimate Gray.

Optimistické spojenie farieb

Voľba farby roka má vždy hlbší význam. Tento rok vychádzala spoločnosť Pantone zo skutočnosti, že ľudia teraz hľadajú silu a nádej na prekonanie pretrvávajúcej neistoty. Odtieň Illuminating, jasná a veselá žltá, tak predstavuje hrejivú energiu, zatiaľ čo Ultimate Gray je symbolom pevnosti a spoľahlivosti. Pripomínať môže kamienky na pláži – ich zvetraný povrch odhaľuje schopnosť obstáť v skúške času. „Výber dvoch nezávislých farieb ukazuje, ako sa dva rozdielne prvky môžu spojiť, aby priniesli posolstvo sily a nádeje. A zároveň tak vyjadrili myšlienku, že nejde len o jednu farbu alebo človeka, ale o oveľa viac,“ vysvetľuje výber farieb Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute.

Farby roka okolo nás

Bez toho, aby sme si to možno uvedomovali, nás farba roka sprevádza v mnohých aspektoch života. Tohtoročný výber dvoch farieb navyše znamená, že odtiene môžu byť použité jednotlivo, dohromady aj v rôznych pomeroch, a premietať sa tak do sveta módy, krásy či dizajnu mnohými spôsobmi.

Móda

Vysoký kontrast, ktorý spojenie farieb Illuminating a Ultimate Gray spoločne tvoria, nájde uplatnenie predovšetkým v outdoorovom a športovom oblečení. Dodáva energiu a zároveň je skvele viditeľný. Originálna kombinácia týchto tónov však pristane aj širokej škále doplnkov, ako sú kabelky, šatky a šály či obuv.

Krása

Mix studeného a teplého tónu sa v oblasti krásy premietne do zdobenia nechtov aj do farieb na vlasy. Rovnako tak môže vyniknúť aj pri líčení očí.

Dekorácie

Kombinácia jasnej žltej a základnej šedej je ideálna aj do interiérov – do domácností i do kancelárií a ďalších komerčných priestorov. Každej miestnosti dodá nádych pozitivity a vynikne na vankúšoch, obrusoch, prestieraní, obliečkach a ďalších doplnkoch. Žltá pristane aj vstupným dverám, obzvlášť ak sa zvyšok exteriéru bude držať šedého tónu.