Nachádzate sa tu

Suché ruky: ako sa o ne správne starať?

Naše ruky sú neustále v pohotovosti. Jedná sa o najvyužívanejšiu časť tela a preto sa dostávajú pod veľký tlak. Často sa tak neubránia suchosti. Tento nepríjemný pocit môže viesť až k bolesti. Zvlášť, ak neviete, ako sa s týmto problémom vysporiadať. Ako teda suchým rukám predchádzať a ako sa o ne správne starať?

Čo spôsobuje suchosť rúk?

Striedanie teplého vzduchu vo vnútri a chladného vonku, používanie nevhodných prípravkov či príliš časté umývanie rúk – to všetko môže viesť k suchej koži na rukách. Môžeme im však pomôcť mnohými spôsobmi a snažiť sa tak problému predísť.

1. Chráňte ruky

Rovnako ako aj v iných prípadoch, aj tu je základom úspechu prevencia. Veľa čistiacich prostriedkov pôsobí na kožu agresívne a je dobré na to pri upratovaní aj bežnom umývaní riadu myslieť. Používajte vždy ochranné rukavice – vaša koža bude v bezpečí. Ruky chráňte nielen pri domácich a záhradných prácach, ale aj pri pobyte vonku, obzvlášť, ak mrzne.

2. Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Ďalším zlatým pravidlom hneď po prevencii je starostlivosť. Doprajte rukám kvalitné krémy, ktoré sa skôr než na peknú vôňu sústredia na hydratáciu. Nechajte krém po nanesení vždy dobre vsiaknuť. Ak vám napríklad práca neumožňuje počkať na vsiaknutie, voľte také krémy, ktoré nelepia a vstrebávajú sa rýchlo, napr. Hyaluron 2.0 Fluid na ruky.

3. Nezabudnite na peeling

Aj keď si ruky poctivo mažete krémom, nezabudnite im raz za čas dopriať peeling. Poďakujú vám zaň rovnako ako zvyšok tela. Budú hladšie, zbavené odumretých buniek a lepšie sa k nim tak dostanú účinné látky z následnej starostlivosti.

4. Pozor na dezinfekciu s alkoholom

Je známe, že alkohol vysušuje. Radšej sa preto vyhýbajte dezinfekcii s alkoholom, alebo to s ňou aspoň nepreháňajte, ak vaše ruky trpia suchosťou.

5. Intenzívna starostlivosť

Ak sú vaše ruky naozaj veľmi vysušené a bežná vrstva krému nestačí, je čas na intenzívnu starostlivosť v podobe zábalu. „Na ruky naneste vrstvu krému alebo masky a zabaľte do vrecka, stačí aj obyčajné mikroténové," radí Lucie Vincenec, kozmetička a vizážistka značky ALCINA. „Potom okolo nich obtočte nahriaty uterák a nechajte pôsobiť." Tento zábal je ideálny, ak máte aspoň pár minút času. Ak chcete starostlivosť ešte intenzívnejšiu, nasaďte na ruky natreté vrstvou krému bavlnené rukavice a nechajte pôsobiť cez noc. Ideálne je tieto zábaly robiť po peelingu.