Nachádzate sa tu

Svadobné trendy v roku 2022: aký zvoliť make-up a účes?

Hitom tohtoročnej svadobnej sezóny je minimalizmus. V roku 2022 na Slovensku aj vo svete vládne „nahé líčenie“. To ale neznamená, že jednoduchý make-up nemôžete povzniesť na novú úroveň a trochu experimentovať. A nezabúdajte na vlasy, aj váš účes môže byť tradične netradičný.

Po rokoch „svadobných“ obmedzení v dôsledku pandémie sa tento rok môžu ženy vydávať jedna radosť. Covid ale nezmenil len počet ľudí na svadbách, ovplyvnil aj výzor neviest. Vďaka lockdownom a homeofficom sme si viac začali vážiť našu prirodzenú krásu a vnímať, že menej je niekedy viac. V rovnakom duchu sa nesú aj trendy svadobného líčenia.

Kľúčom je nadčasovosť

Pri všetkých trendoch je dôležité nezabúdať na svoju individualitu. Inšpirujte sa, ale nezabúdajte, že keď dvaja robia to isté, nie je to to isté.

Tohtoročné svadobné líčenie sa ponesie v duchu prirodzenosti. Základom je správna a hlavne pravidelná starostlivosť o pleť, vrátane kozmetického ošetrenia. Takto nastavenú starostlivosť už potom stačí len trochu podporiť, napríklad Hyaluron 2.0 Boost up maskou, Aktívnym peelingom alebo Intenzívnou ampulkovou kúrou.

Na upravenú a hydratovanú pleť potom nanášame samotný make-up. Myslite na to, že základom je správny odtieň. Pokiaľ sa pred svadbou pôjdete opaľovať, pravdepodobne vám potom na tvári nebude sedieť odtieň ultralight. Make-up zapudrujte, potom upravte obočie a namaľujte mihalnice. Správny tvar alebo farbu obočia by ste mali riešiť s časovým predstihom. Pokiaľ sa vám napríklad nepáči tvar alebo zvažujete farbenie, mali by ste pár mesiacov pred svadbou navštíviť kozmetický salón a poradiť sa s kozmetičkou. Potom siahnite po jemnej očnej linke, ktorá oči prirodzene zvýrazní. Dĺžku linky prispôsobte tvaru svojho oka.

Okrem púdru naneste na líca aj lícenku a rozjasňovač. Záleží len na vás, ako veľmi s ním (ne)budete šetriť. V móde je teraz prežiarená pleť, takže môžete rozjasňovač pridať aj na špičku nosa, pod obočie alebo nad hornú peru. Opatrne, aby ste to neprehnali. Rozjasňovač by mal pleť prirodzene prežiariť, trblietavý look v štýle disko gule si nechajte na letné festivaly.

Na pery zvoľte odtieň ružovej alebo broskyňovej. Tie odvážnejšie z vás môžu siahnuť aj po červenej alebo koralovej. V prípade výrazných odtieňov ale vyberajte starostlivo, dôležitá je nielen výdrž, ale aj „nezbozkávateľnosť“.

A teraz vlasy

Doplnky vyberajte podľa témy svadby a celkového looku. Pokiaľ máte svadbu v prírode a dávate prednosť ľahšiemu make-upu, budú sa perfektne hodiť kvetinové vzory. Ak chcete byť nevesta-princezná, potom siahnite po perlách alebo farebných kamienkoch.

Rovnako ako svadobný make-up, tak aj účes by ste mali najskôr vyskúšať. Pri voľbe svadobného účesu myslite aj na prípadné doplnky a nezabúdajte ani na svadobný závoj.

Opýtali sme sa kozmetičky LUCIE VINCENEC

Aké trendy sú tento rok vo svadobnom líčení?

Vo svadobnom líčení tento rok dominuje prirodzenosť. Predtým sa kládol veľký dôraz na matnú tvár, teraz sa naopak zameriavame na prirodzený vzhľad s miernym leskom. Pokiaľ má nevesta rada farebnejšie líčenie, tak môžeme siahnuť aj po jemných pastelových odtieňoch. Tohtoročný trend nadväzuje na dvojročnú pauzu v dôsledku pandémie. Svadby sú veľmi opulentné a pestré, oproti tomu by mal byť make-up nevesty jednoduchý a striedmy. Neznamená to však, že si ženy nanesú púder, špirálu a tým končia. Prirodzený make-up musí byť precízne prepracovaný a komplexný.

Aké produkty by sme pri svadobnom líčení nemali vynechať?

Najdôležitejšia je podkladová báza, make-up, rozjasňovač a nevyhnutná je aj farba na líčka. Je to opäť trochu opak predchádzajúcich trendov, kedy bol veľmi populárny contouring. Tohtoročný trend sa usiluje u neviest o nevinný výraz s rumencom v tvári. Oči by mali podčiarkovať prirodzené farby. Na perách volíme lesklé alebo matné odtiene, nič perleťové.

Ako dlho pred svadbou by si mala nevesta zájsť na kozmetické ošetrenie?

Ideálne je, keď nevesta chodí na kozmetiku pravidelne. Pokiaľ pravidelne nechodí, mala by navštíviť kozmetický salón aspoň tri mesiace pred svadbou, aby stihla aspoň tri ošetrenia pleti. Pred samotným svadobným dňom by som odporučila ísť na kozmetiku s časovým predstihom tri až sedem dní, ale nemôžeme to generalizovať. Vždy záleží na stave a type pleti, podľa toho kozmetička navrhne termín posledného ošetrenia pred svadbou.

Koľko času zaberie príprava svadobného make-upu?

To je veľmi individuálne, samozrejmosťou je vyskúšať si svadobný make-up vopred. Táto svadobná skúška môže trvať hodinu až dve, záleží na predstavách klientky. Samotné líčenie pred obradom môže trvať hodinu až hodinu a pol.

Na ľavom obrázku je modelka bez make-upu, fotka uprostred ukazuje ľahké a svieže líčenie. Na poslednej fotke má modelka výrazný make-up.

Na čo by mala nevesta pri výbere svadobného líčenia myslieť?

Nevesta by mala myslieť na to, aby sa cítila dobre, to znamená, že výsledný make-up by nemal byť príliš vzdialený od jej štandardného líčenia. Napríklad žena, ktorá denne športuje a nie je zvyknutá na výrazný make-up, sa nebude cítiť dobre s vykontúrovanými lícami a červeným rúžom. Nevesta musí byť prirodzená, mala by byť sama sebou, ale zároveň by mala byť trochu iná.

Je v tomto prípade dôležité myslieť na typ pleti?

Vždy je to o potrebách pleti. Vizážistka na to musí myslieť už pri výbere make-upu, napríklad na suchšiu pleť sa nebude hodiť Perfect Cover, na mastnú pleť sa zase nemôže naniesť Age Control. Veľmi dôležité sú aj podkladové bázy, ktoré sú nevyhnutné pred nanesením make-upu. Svadobný make-up musí vydržať dlhšie ako každodenné líčenie a tomu sa musí podriadiť aj výber produktov.

Ktorý typ svadobného líčenia sa páči vám osobne?

Osobne mám rada prirodzenosť, ale takú rafinovanú, kedy je výsledok prirodzený, ale pritom je za ním pomerne dosť práce.

Zvažujete pri výbere make-upu aj šaty alebo účes nevesty?

Samozrejme. Zaujíma ma celý koncept, od šiat cez účes, tému svadby až po farbu kvetinovej výzdoby.

Všímate si aj posledné vlasové trendy?

V poslednom čase pozorujem, že perličky a podobné hotové ozdoby ustupujú do pozadia. Obľúbené sú ale rôzne kvetinové ozdoby. Dnes už floristky dokážu zo živých kvetov vytvárať krásne doplnky do vlasov.