Nachádzate sa tu

UV žiarenie: Ako a prečo sa pred ním chrániť po celý rok?

Ochranu pred slnkom počas horúceho leta alebo na exotickej dovolenke považujeme za samozrejmosť. Natierame sa opaľovacími krémami, nosíme klobúky a slnečné okuliare, a aj počas bežných dní používame krémy či make-upy s SPF faktorom. V zime alebo keď je slnko schované za mrakmi, už tak obozretní nie sme. Pritom by sme svoju pleť mali pred účinkami slnečného žiarenia chrániť neustále. Okrem iného tak môžeme predísť jej predčasnému starnutiu

Slnečné lúče: príjemné aj nebezpečné

Tvorba vitamínu D, silnejšie kosti, posilnenie imunity, energia, vitalita i slušivé opálenie – slnko má na naše telo veľa priaznivých účinkov. Rovnako však vie aj uškodiť a môže spôsobiť nezvratné poškodenie kože, kuperózu, slnečnú alergiu či vrásky.

Všetko má na svedomí ultrafialové žiarenie, teda UVA, UVB a UVC lúče. Aký je medzi nimi rozdiel? Kým UVC žiarenie je takmer celé pohlcované ozónovou vrstvou a na našu pokožku nemá žiadny vplyv, ďalšie dva druhy už atmosférou prestupujú a na našu pleť pôsobia. UVA žiarenie predstavuje 95 % UV žiarenia dopadajúceho na zemský povrch, má dlhšiu vlnovú dĺžku a je schopné prenikať do hĺbky kože. Tam môže tvorbou voľných radikálov spôsobovať poškodenie buniek, ktorého výsledkom je predčasné starnutie kože, vznik vrások a pigmentových škvŕn.

UVB lúče síce neprenikajú tak hlboko do pokožky ako UVA žiarenie, ale sú energickejšie a tým pádom nebezpečnejšie. Majú na svedomí spálenie pokožky, poškodenie očí a v najhorších prípadoch aj vznik rakoviny kože.

Do istej miery sa proti škodlivému žiareniu naše telo zvláda brániť prirodzene, ale vzhľadom k sile žiarenia a slabnúcej ozónovej vrstve, treba koži pomôcť.

Chráňte pleť neustále

Intenzitu slnečného žiarenia ovplyvňuje množstvo faktorov. Sila UV lúčov sa zvyšuje smerom k rovníku a s nadmorskou výškou a tiež pri odraze od vody, snehu či piesku. Naopak husté mraky žiarenie zoslabujú. To však neznamená, že zmizne úplne. Myslite preto na svoju pleť aj v dňoch, kedy sa ortuť teplomeru nešplhá k tropickým teplotám a oblohu zakrývajú mraky. Chráňte ju pomocou kozmetických prípravkov s SPF faktorom, ktoré pomôžu zmierniť poškodenie a starnutie kože. UV Control sérum z radu N°1 má ochranný faktor 25, ktorý obsahuje väčší podiel faktoru proti UVA žiareniu než je bežné. Vďaka tomu ideálne chráni pokožku pred prejavmi starnutia vznikajúcimi vplyvom slnečného žiarenia. Zároveň obsahuje koenzým Q10, stará sa o zásobenie unavenej pleti energiou a predstavuje tak perfektnú anti-age starostlivosť na každý deň. Jeho zaradenie do dennej kozmetickej rutiny je jednoduchšie ako si myslíte – naniesť ho totiž môžete pod akýkoľvek ošetrujúci prípravok aj make-up. Mladšej pleti bude UV Control sérum stačiť aj ako jediná starostlivosť.