Nachádzate sa tu

Vitamín C: zázrak pre vašu pleť

Nie je náhoda, že sa počet vyhľadávaní pojmu "vitamín C" posledných mesiacoch zvýšil o desiatky percent (napríklad na Pintereste). Tento zázrak totiž nájde využitie nielen v zime ako prevencia pred prechladnutím, ale jedná sa zároveň aj o vychádzajúcu hviezdu v oblasti starostlivosti o pleť. Prečo? Vitamín C je niečo ako čarovný elixír, ktorý bojuje proti voľným radikálom, chráni pleť pred predčasným starnutím a pomáha redukovať pigmentové škvrny.

Prečo si dopriať vitamín C?

Až budete nabudúce kvôli "céčku" nakupovať citróny a pomaranče, spomeňte si, že by si trochu zobla aj vaša pleť. Ovocie jej však toľko nepomôže. Zato vitamín C obsiahnutý v kozmetických prípravkoch áno. Či už vás trápi začervenanie, šedá či mdlá pleť, vrásky alebo nedostatočná tvorba kolagénu, práve produkty s touto ingredienciou budú zásahom do čierneho.

Tip: Vyskúšajte intenzívnu desaťdňovú kúru s dvomi typmi ampuliek – s hyaluronom 2.0 a vitamínom C. Zatiaľ čo hyaluronové ampulky sa postarajú o hydratáciu a regeneráciu pleti, tie s vitamínom C stimulujú bunkovú aktivitu a pleť spevnia a ochránia.

Vitamín C ako antioxidant

Jedným z dôvodov, prečo je vitamín C v kozmetických produktoch tak vyhľadávanou zložkou, sú jeho antioxidačné účinky. Vďaka nim totiž dokáže účinne bojovať proti voľným radikálom a chrániť tak pred poškodením a starnutím pokožky. Voľné radikály v našom tele vznikajú prirodzene, ale ďalšie faktory, ako je UV žiarenie, znečistenie vzduchu, stres alebo dym z cigariet ich počet zvyšujú. Ak tápate, čo si pod pojmom voľný radikál vôbec predstaviť, jedná sa v podstate o atómy alebo skupiny atómov s nepárovým počtom elektrónov. Tieto nestabilné a agresívne atómy na seba rýchlo naviažu ďalšie tak, že z nich elektróny vezmú a premenia tak tieto atómy na ďalšie voľné radikály. Práve toto „kradnutie“ elektrónov má za následok poškodenie buniek nášho organizmu. Zabrániť im v tom môžu práve antioxidanty, medzi ktoré okrem vitamínu C patria vitamíny A, E alebo koenzým Q10.

Vitamín C ako bojovník proti vráskam

Pružnosť a pevnosť našej pleti dodáva kolagén. Ak sa na tvári objavujú vrásky, kolagénová štruktúra už v týchto miestach nie je dostatočne pevná a vrásky sú z toho dôvodu viditeľné. Vitamín C chráni kolagénovú štruktúru pred poškodením v dôsledku voľných radikálov a podporuje pleť v obnove a produkcii nového kolagénu. Za pomoci vitamínu C je tak pokožka schopná vytvárať stabilnú a zdravú kolagénovú sieť, ktorá dokáže lepšie odolávať napätiu a len tak ľahko sa nezničí. Štruktúra kože je viditeľne vylepšená a jej povrch vyzerá pevnejšie a hladšie.

Vitamín C ako ochrana pred zvýšenou pigmentáciou

Tým však pozitívne účinky vitamínu C nekončia. Tento zázrak dokáže pomôcť aj v boji proti zvýšenej pigmentácii. Štúdie preukázali, že vitamín C zabraňuje nadmernej tvorbe melanínu a redukuje výskyt pigmentových škvŕn. Tento bieliaci efekt vitamínu C je mimochodom známy už po stáročia a bol  využívaný na rozžiarenie pokožky. Antioxidačné účinky vitamínu C pomáhajú zmierniť aj prejavy akné.

Prečítajte si tiež:

Vitamin C: zázrak pro vaši pleť

Súvisiace produkty