Nachádzate sa tu

Vlasy, ktoré rednú a slabnú: ako sa o ne starať a dodať im objem?

Ten nepríjemný pocit, keď pri česaní ostáva na hrebeni či kefe viac vlasov ako obvykle, pozná veľa z nás. Do istej miery ide o prirodzenú vec, denne nám vypadne 50 až 100 vlasov. Toto množstvo kolíše v súvislosti s aktuálnym ročným obdobím (podobne ako sa mení srsť zvierat). Na jar a na jeseň nám vypadáva viac vlasov. Pokiaľ sa však problém nelepší a nachádzate vlasov stále viac a viac, môže sa jednať o známku slabnutia a vypadávania vlasov.

Príčin tohto nepríjemného problému môže byť mnoho. Poďme sa na ne pozrieť a zároveň si predstaviť tipy, ako vlasy posilniť.

Príčiny rednutia vlasov

Faktorov, ktoré spôsobujú vypadávanie vlasov, je veľa a správna identifikácia môže byť povestným hľadaním ihly v kope sena.

Jeden z nich však spoznáte vcelku jednoducho. Ak sa na vypadávanie vlasov sťažujú aj vaši príbuzní, na vine bude zrejme genetika.

K rednutiu vlasov dochádza, keď veľké množstvo vlasov vstúpi do tzv. fázy pokojovej (vypadávanie) alebo keď z vlasového folikulu prestanú rásť vlasy úplne. Zatiaľ čo u mužov majú vlasy tendenciu vypadávať v zadnej časti hlavy alebo pri čele, u žien obvykle vypadávanie postihuje celú hlavu.

  • Vypadávanie vlasov v dôsledku stresu

Ak bojujete so silnou psychickou alebo fyzickou záťažou, môže mať toto napätie vplyv aj na kvalitu vlasov. Pokiaľ je stres príliš veľký, môže sa rast zastaviť a vlasy prejdú do „stavu spánku“. Tento jav  môže nastať aj neskôr, napríklad až dva-tri mesiace po negatívnej udalosti.

  • Vlasy slabé z dôvodu nedostatku vitamínov

Slabé a rednúce vlasy môžu byť varovným signálom značiacim nedostatok živín. Pre zdravý rast vlasov je dôležitá vyvážená strava s dostatkom vitamínov a minerálov. Pokiaľ niektoré dôležité živiny telu chýbajú, môže nám o tom dávať vedieť práve prostredníctvom vlasov. Na vine môžu byť aj rôzne diéty, kedy sa telu nedostáva potrebné množstvo tukov či bielkovín. Tento efekt môže mať aj nedostatočný príjem stopových prvkov ako železo alebo selén. Či je práve toto príčina vašich problémov, odhalí najlepšie krvný test u lekára.

  • Rednúce vlasy ako príznak choroby

Vypadávanie či rednutie vlasov môže mať na svedomí aj choroba alebo niektoré lieky. Na vine môže byť nedostatočná, alebo naopak prílišná činnosť štítnej žľazy alebo aj kožné ochorenia pokožky hlavy.

  • Vypadávanie vlasov v dôsledku hormonálnej nerovnováhy

Ďalším bežným faktorom spôsobujúcim vypadávanie vlasov u žien sú hormonálne zmeny. Stretnúť sa s nimi môžeme v priebehu tehotenstva, menopauzy alebo po vysadení antikoncepčných tabliet. Ak sa s vypadávaním vlasov stretávate po pôrode, stačí vydržať niekoľko týždňov alebo mesiacov – vlasy po nejakej dobe opäť porastú.

Na vypadávanie či rednutie vlasov sa potom sťažuje zhruba každá piata žena v období menopauzy. Vlasy zviazané do copu už nie sú tak husté, cestička sa rozširuje a ubúdajú aj vlasy okolo čela. Vlasový korienok je totiž u žien až do menopauzy chránený vysokým podielom ženského hormónu estrogénu. Potom sa však jeho podiel znižuje a zvyšuje sa pôsobenie mužských hormónov. Výsledok? Vlasy sú tenšie, predčasne vypadávajú a odhaľujú pokožku hlavy. Pomôcť môžu posilňujúce prípravky s kofeínom, ktoré predlžujú rastovú fázu vlasov a povzbudzujú vlasové korienky.

Ako problém rednúcich vlasov riešiť?

Základom správneho rastu vlasov je vyvážená strava obsahujúca zdravé tuky, ovocie, zeleninu a minerály, ako je železo, zinok, selén, meď a vápnik. Dôležitý je aj zdravý životný štýl a dostatok spánku a oddychu. Pomôcť môžu aj posilňujúce prípravky, ktoré boli špeciálne vyvinuté na vlasy s tendenciou vypadávať, a obsahujú účinné aktívne zložky (napr. kofeín) a vyživujúce látky (napr. panthenol, koenzým Q10 či zinok). Tieto prípravky sa starajú nielen o vlasy, ale aj o pokožku hlavy.

Kofeín ako dodávateľ energie

Pokiaľ chcete slabnúce a rednúce vlasy posilniť, rozhodujúce je začať od korienkov. Prostredníctvom nich totiž vlasy získavajú živiny najlepšie.

Kofeín obsiahnutý v rade It's never too late podporuje rast vlasov a posilňuje ich. Aktívna zložka preniká do vlasového folikulu už pri umývaní a dodáva energiu dôležitú pre rast.

Priaznivý vplyv na rast vlasov má aj koenzým Q10. Vďaka špeciálnej formule prenikne aktívna zložka presne do miest, kde môže pôsobiť na vlasové korienky.

Tip: Vital kofeínový šampón rovnomerne naneste do vlhkých vlasov, napeňte a po dvoch minútach znova opláchnite. Počas tejto doby sa živiny dostanú až ku korienkom vlasov. Korienky vlasov by ideálne mali dostávať komplex účinných látok denne. Pitím kávy to však nedoženiete – aby kofeín revitalizoval vlasy, musí totiž pôsobiť lokálne na vlasovú pokožku.

To však neznamená, že si vlasy musíte umývať každý deň. Šampón môže v tomto ohľade nahradiť Vital kofeínové sérum na pokožku hlavy s kofeínovým komplexom, ktoré je ideálne práve na aktiváciu vlasových korienkov. Jednoducho ho nanesiete na pokožku hlavy a vmasírujete. Masážou stimulujete krvný obeh. Sérum pokožku hlavy hydratuje a provitamín B5 ju rozmaznáva a dodáva potrebnú starostlivosť. Jedná sa o bezoplachový prípravok a používať ho môžete denne do suchých vlasov alebo ho aplikovať po ich umytí.

V rade It's never too late nájdeme aj kondicionér, ktorý vyniká hybridným použitím. To znamená, že v závislosti od požadovaného výsledku ho môžete po vmasírovaní do vlasov opláchnuť, alebo ho vo vlasoch nechať pôsobiť bez oplachu – tak docielite intenzívnu starostlivosť. Receptúra ​​s panthenolom dodáva vlasom hydratáciu a vitalitu, zaručuje lesk, dobré rozčesávanie a poddajnosť.

Kofeínové prípravky vlasy posilňujú, na boj proti rednutiu vlasov je však potrebná trpezlivosť. Účinok bude viditeľný až za niekoľko týždňov či dokonca mesiacov. Podporiť ho však môžete pomocou ďalších tipov.

5 tipov pre jemné vlasy:

1. Jemným vlasom lichotia jasné a kompaktné strihy, ktoré by nemali byť veľmi krátke.

2. Ak aj tak túžite po krátkych vlasoch, je nevyhnutný perfektný strih. Dokonca aj pixie strih v tom prípade môže vyzerať skvele. Váš kaderník vám poradí najlepšie.

3. Veľmi zostrihané účesy jemným vlasom príliš nesvedčia, nevykúzlia totiž potrebný objem. Je lepšie pracovať s jemným zostrihaním.

4. S príliš dlhými rozpustenými vlasmi tiež nedocielite potrebný efekt – môžu totiž vyzerať spľasnuto. Ideálne je preto jemné vlasy skrátiť trochu viac ako vlasy pestované a husté. To však neznamená, že by ste sa s dlhými vlasmi mali úplne rozlúčiť, vždy záleží na osobnosti. Bob alebo strih „pageboy“ sú na jemných vlasoch ideálne, a to v dĺžke po bradu aj po ramená. Nech už zvolíte akýkoľvek variant, polodlhé vlasy dodajú účesu pohyb a umožnia variabilitu stylingu.

5. Čerstvá farba dokáže účes okoreniť. Svetlé alebo tmavé pramene, tzv. lowlights, dodávajú vlasom štruktúru a pôsobia objemnejšie.

Ako dodať jemným vlasom objem?

Správna starostlivosť o jemné vlasy začína výberom šampónu. V tomto prípade bude dobrou voľbou šampón s kofeínom a ďalšími živinami na posilnenie vlasov. Špeciálne šampóny na rednúce vlasy pomôžu zabrániť ich vypadávaniu. S kondicionérmi a maskami buďte radšej opatrní – ich vyživujúce zložky môžu jemné vlasy zaťažovať.

Po umytí mokré vlasy jemne rozčešte. Objem môžete vlasom dodať pomocou stylingových prípravkov, ako sú spreje a peny. Nevyhnutná je aj ochrana proti teplu, ktorú aplikujte pred fénovaním.

Aj pri fénovaní môžete využiť niekoľko trikov na zväčšenie objemu. Najprv vlasy predsušte s hlavou dolu, následne prameň po prameni vyfúkajte pomocou guľatej kefy.

Pri každodennom rozčesávaní používajte kefu s prírodnými štetinami, napr. diviačími, alebo zaoblenými drevenými štetinami, ktoré vlasy starostlivo rozčešú a ochránia pokožku hlavy. Postupujte vždy jemne.

Ambasádor značky ALCINA Robert Mrosek radí: „Veľmi praktickými pomocníkmi pri získavaní väčšieho objemu už od korienkov sú Suchý šampón alebo Objemový styling-púder. Suchý šampón vlasy medzi umývaniami osvieži. Stačí ho nastriekať zo vzdialenosti 15 cm na suché korienky a vmasírovať. Okamžite získajú plnosť. Styling-púder je skvelý aj na veľmi jemné vlasy. Je ľahký a takmer neviditeľný. Zapracujte ho do vlasovej línie aj do dĺžok a vytvorte väčší objem.”

Tip na záver: Učešte cestičku inak. Pokiaľ nosíte účes na boku alebo s cestičkou uprostred, skúste ju z času na čas trochu posunúť a zväčšiť objem korienkov.