Nachádzate sa tu

Pomóc, rozštiepené končeky! Ako s nimi zatočiť?

Kto by nesníval o silných a lesklých vlasoch? Nech už nosíte akýkoľvek strih, pravdepodobne túžite po tom, aby bola vaša hriva predovšetkým zdravá a krásna. Čím sú ale vlasy dlhšie, tým častejšie môže dôjsť k štiepeniu končekov, a to vinou mnohých príčin. Nemusíte však mať obavy, aj štiepeniu je možné účinne zabrániť!

Ako poznám, že mám rozštiepené končeky?

Rozstrapkaný konček vlasu je taký, ktorý sa na samotnom konci delí, a nie je teda ucelený po celej svojej dĺžke. Vlas je kvôli tomu krehkejší, pôsobí matne a môže sa strapkať až do dĺžky niekoľkých centimetrov. K tomu dochádza vtedy, keď je poškodená vonkajšia ochranná vrstva vlasu (kutikula).

Medzi najčastejšie príčiny rozstrapkaných končekov patria:

  • poškodenie teplom (časté fénovanie, žehlenie či kulmovanie vlasov),
  • vonkajšie vplyvy (slnečné žiarenie alebo slaná voda),
  • mechanické poškodenie (kefovanie, česanie či trenie o odev),
  • chemické poškodenie (farbenie, odfarbovanie, trvalá, chemické vyrovnávanie).

Krátke vlasy nemajú k štiepeniu také sklony, naopak najohrozenejšie sú vlasy dlhé, jemné či farbené. Dôvodom je, že končeky sú najstaršou a zároveň najnamáhanejšou časťou vlasu – v priebehu rokov toho zakúsili naozaj veľa, takže niet divu, že sa môžu strapkať.

Mám rozštiepené končeky – čo teraz?

Akonáhle sa končeky vlasov rozstrapkajú, nemožno ich už zaceliť. V takom prípade musíme zavolať na pomoc profesionálov – váš kaderník či kaderníčka končeky šetrne zastrihne a zároveň vám odporučí účes, ktorý bude pre váš typ vlasov najvhodnejší. Existujú dokonca špeciálne techniky strihu, ktoré boli vyvinuté práve na pomoc vlasom s rozstrapkanými končekmi.

Jednou takou technikou je tzv. care cut (ošetrujúci strih), kedy vám kaderník rozdelí vlasy na malé časti a končeky opatrne odstrihne. Zaujímavosťou je to, že kaderník necháva nožnice vopred nahriať, čo napomáha rýchlemu zaceleniu vlasu, a teda menšiemu sklonu k štiepeniu.

Druhou vhodnou technikou je tzv. twist cut, kedy kaderníčka jednotlivé pramienky pevne stáča. Vďaka tomu sa rozstrapkané končeky dostanú na povrch stočeného prameňa, takže ich možno ľahko odhaliť a zastrihnúť. Pri tejto úprave musia byť vlasy suché a nie sú vopred nijako upravené.

A akú starostlivosť na doma?

„Sérum na rozštiepené končeky dlhých vlasov má skutočne všestranný talent. Dokáže dlhodobo redukovať rozstrapkané časti vlasov a uhladiť končeky.“

Robert Mrosek, kaderník a ambasádor značky ALCINA

 

Dobrou správou je, že štiepeniu končekov je možné veľmi účinne predchádzať! Pokiaľ svojim vlasom doprajete pravidelnú a pozornú starostlivosť, nielenže sa vyhnete rozstrapkaným končekom, ale aj dodáte svojej hrive lesk a poddajnosť. Prípravky, ktoré používate, by mali byť odborne vybrané tak, aby vyhovovali vášmu typu vlasov – Sérum na rozštiepené končeky dlhých vlasov bude vždy vaším verným pomocníkom. A vy si už potom môžete iba užívať svoj každodenný rituál!

Aby ste docielili maximálnu starostlivosť a hydratáciu, je vhodné sérum skombinovať s ostatnými prípravkami z toho istého radu. Pokiaľ máte dlhé vlasy, vyberte si tú ideálnu kombináciu podľa svojho typu vlasov.

10 tipov od profesionálov

Nechajte si pravidelne zastrihávať končeky – najlepšie vo svojom obľúbenom profesionálnom kaderníctve.

Pravidelne používajte kondicionér a vyživujúce vlasové kúry, pomôžete tak zabrániť poškodeniu a zároveň dodáte svojim vlasom hydratáciu.

Po umytí si vlasy nedrhnite uterákom, ale jemne ich postláčajte a osušte. Tiež by ste nemali chodiť spať s mokrými vlasmi, pretože mokré vlasy sú obzvlášť citlivé.

Ak máte dlhšie vlasy, občas si ich zopnite, aby sa vám nešúchali o oblečenie alebo o ramená.

Nerobte si cop zakaždým na rovnakom mieste a používajte gumičku bez kovovej spony.

Veľmi dôležité: Nefarbite si vlasy sami, zverte sa profesionálom. Vyhnete sa vďaka tomu chemickému poškodeniu vlasov.

Pred fénovaním a vyrovnávaním vždy použite Ochranný sprej pred teplom z radu #ALCINA Style. Pokiaľ sú vaše vlasy náchylné na štiepenie končekov, používajte kulmy alebo žehličky čo najmenej a na čo najnižšiu teplotu.

Používajte kefy na vlasy z prírodných materiálov (napr. drevené), ktoré sú k vlasom obzvlášť šetrné a neporušujú kutikulu.

Aj vaše vlasy potrebujú dovolenku: chráňte ich pred slnkom, chlórom a slanou vodou.

Doprajte svojim vlasom občas pauzu od stylingu.