Nachádzate sa tu

Ako na manikúru, ktorá vydrží? Tu sú osvedčené triky

Vytvorenie perfektnej manikúry nie je otázka dvoch minút. A tak samozrejme chceme, aby nám vydržala čo najdlhšie. Lenže čo keď už po pár dňoch vidíte odlupujúci sa lak na špičkách nechtov a o stratenom lesku ani nehovoriac? Je čas naučiť sa správny postup lakovania a tiež šikovné triky. Tu sú!

1. Pripravte si čisté plátno

Že pred úpravou najprv odstránite zvyšky pôvodného laku, je jasné. Ale vaše nechty nie sú perfektne čisté ani v prípade, že nalakované neboli. Môže na nich totiž zostávať mastnota, ktorá vašu snahu o dlhotrvajúci výsledok zhatí. Začnite teda vždy tým, že nechty vyčistíte bielym octom, prípadne ruky poriadne umyjete mydlom.

2. Tá správna dĺžka

Môže mať dĺžka nechtov vplyv na výdrž manikúry? Áno! Dlhé nechty možno vyzerajú elegantne, ale tiež sú náchylnejšie na lámanie. Radšej preto nechty pomocou pilníka skráťte. Namiesto častej chyby – pilovania zo strany na stranu – pilujte iba jedným smerom, aby ste nespôsobili ich štiepenie. Následne jemne zatlačte (napríklad pomarančovým drievkom) nechtovú kožičku. 

3. Podklad je kráľ

Ak majú nechty požadovaný tvar, sú čisté a suché (voda totiž nechty rozťahuje, a pokiaľ ich nalakujete ešte vlhké, pri sťahovaní lak popraská), konečne môžete vziať do rúk lak. Zatiaľ ale nie ten farebný, ale priesvitný podkladový (napr. Healthy Look Base Coat). Jeho účelom je necht spevniť, vyživiť, vyhladiť a ochrániť pred zafarbením. Má teda veľa funkcií, a preto tento krok nikdy nevynechávajte.

4. Ako sa vyfarbíte?

Akonáhle podkladový lak zaschne, môžete sa pustiť do „farbenia”. Vyberajte ale starostlivo. Výrazné odtiene, ako je červená alebo fuchsiová, síce máme radi, ale zároveň nám tieto farby nič neodpustia a každá nedokonalosť, či už ide o odlupovanie, alebo nie práve stopercentnú aplikáciu, na nich vynikne oveľa viac ako v prípade lakov v neutrálnych a svetlých tónoch .

Tip: Máte vo zvyku fľaštičku s lakom pred nanesením poriadne pretrepať? Týmto pohybom sa do laku môžu dostať vzduchové bubliny, ktoré potom na nechtoch robia neplechu. Namiesto toho radšej položte fľaštičku medzi dlane a chvíľu ju medzi nimi „prevaľujte“ zo strany na stranu.

5. Tri ťahy stačia

Při nanášení barevného laku všechno stojí na správné technice. Snažte se vytvořit co nejrovnoměrnější a nepříliš silnou vrstvu. Toho docílíte tak, že štěteček dostatečně otřete o hranu lahvičky a nanesete lak třemi tahy – dvěma po bocích a jedním uprostřed nehtu. Pokud budete přidávat další vrstvy, nechte tu předchozí vždy důkladně zaschnout.

6. Naneste top coat (a potom znova)

Ďalším krokom je top coat, teda vrchný lak, ktorý má za úlohu dodávať manikúre lesk a predlžovať jej výdrž. Aby svoju funkciu plnil na 110%, je dobrým trikom ešte trochu pridať na špičkách a spodných okrajoch nechtov, čo sú kritické oblasti najnáchylnejšie na odlupovanie. Neznamená to však, že lakom výsledok pretriete a máte na týždeň postarané. Aby boli nechty v perfektnom stave čo najdlhšie, pridajte ďalšiu vrstvu top coatu každé dva alebo tri dni.

7. Buďte trpezliví

Akonáhle nanesiete poslednú vrstvu laku, je na rade čakanie na kompletné zaschnutie. Trvá to obvykle dlhšie, než si myslíte. Aj keď sú totiž nechty na dotyk suché, môžu sa stále ľahko odrieť alebo inak poškodiť pri bežných činnostiach. Takže, aj keď je to trochu nuda, čakajte čo najdlhšie, napríklad pri dobrom filme.

Tip: Nestíhate a potrebujete mať nechty suché čo najrýchlejšie? Potom im pripravte ľadový kúpeľ. Do misky alebo umývadla napustite studenú vodu a na chvíľu do nej nechty ponorte. Poslúžiť môže aj studený vzduch fénu. Ale pozor, horúcim vzduchom sušenie nepopoženiete, naopak celý proces predĺžite.

8. Vyhýbajte sa vode aj chemikáliám

Záverečnú radu pravdepodobne čakáte – krásne nechty a niekoľkohodinové drhnutie domácnosti si spolu úplne nerozumejú. Vyhnite sa preto dlhému máčaniu rúk vo vode aj kontaktu s chemikáliami v čistiacich prostriedkoch. Do upratovania alebo umývania riadu sa nepúšťajte bez rukavíc a nepoužívajte nechty ako „náradie”, napríklad na otvorenie plechovky.

Už sa tešíte na očarujúcu manikúru, ktorá vám konečne vydrží?