Nachádzate sa tu

Ako ovplyvňuje menopauza pleť a vlasy (a čo s tým môžete robiť)?

Menopauza býva označovaná za obdobie zmien. Zatiaľ čo o niektorých sa hovorí viac, či už ide o zmeny v ženskom cykle, návaly tepla alebo potenie, na iné sa tak trochu zabúda. O to nepríjemnejšie môžu byť. Áno, reč je o zhoršenej kvalite pleti a vlasov. Čo za tým stojí a ako môžete s týmito prejavmi bojovať?

Menopauza v skratke

Menopauza je prirodzený proces, ktorý označuje trvalý koniec menštruácie. Má niekoľko fáz a najčastejšie sa dotýka žien okolo 45. až 55. roku života. Môže trvať 3 až 5 rokov, niekedy dokonca dlhšie. Jednotlivé fázy sprevádzajú hormonálne zmeny spojené predovšetkým so zníženou produkciou ženských hormónov estrogénu a progesterónu. A práve tento hormonálny úbytok sa môže prejaviť v najrôznejších častiach nášho tela, vrátane pleti a vlasov.

Čo robí menopauza s pleťou?

V období menopauzy pleť postupne ochabuje, stráca pevnosť a objavujú sa linky a vrásky. Vplyvom nízkej produkcie estrogénu totiž pleť prichádza aj o kolagén – počas prvých 5 rokov menopauzy ho pokožka podľa Americkej dermatologickej akadémie stratí až 30 %. Návaly tepla potom môžu spôsobovať začervenanie pleti, objaviť sa môže akné, a pretože estrogén pomáha pokožke zadržiavať vodu, patrí k typickým znakom aj suchosť. Suchá pleť stráca svoju elasticitu a plnosť a pôsobí starším dojmom.

Ako sme spomínali, menopauza je prirodzený proces a zabrániť jej nejde. Môžete ale upraviť svoju ošetrujúcu rutinu tak, aby sa jej prejavy podpísali na vašej pleti čo možno najmenej.

  • Zamerajte sa na dostatočnú hydratáciu pleti s kvalitnými krémami a podporte ich fungovanie sérom.
  • Vaším najlepším kamarátom sa v tomto období môžu stať anti-age ingrediencie, ako je retinol alebo vitamín C.
  • Nezabúdajte na ochranu proti slnku a prípravky so SPF zaraďte do svojej každodennej starostlivosti.
  • V prípade akné hľadajte produkty s kyselinou salicylovou a snažte sa vyhýbať tým, ktoré prispievajú k ďalšiemu vysušovaniu.
  • Pokiaľ vašej pleti chýba žiarivosť, zaraďte do svojej starostlivosti denný a očný krém s glow efektom z radu ALCINA Rosé Effekt.

Menopauza a vlasy

S vypadávaním vlasov sa s rastúcim vekom stretávame viac a viac. U žien k celému procesu navyše prispieva aj menopauza a s ňou spojené hormonálne zmeny v tele. Nižšia hladina estrogénu totiž podľa štúdií spôsobuje zmeny v rastovom cykle vlasu, kedy môže skracovať rastovú fázu, má aj prsty v ich slabnutí a vlasy sú tenšie, krehkejšie a lámavejšie. Rovnako ako vašu pleť môže suchosť stretnúť aj vlasy a pokožku hlavy spôsobenú zníženou tvorbou mazu.

Ale dobré správy – nemusíte len bezradne sledovať rozširujúcu sa vlasovú cestičku a zvyšujúci sa počet vlasov v odtoku sprchy. Existuje množstvo spôsobov, ako podporiť vlasy v ich raste a sile.

  • Snažte sa maximálne znížiť stres, napríklad tým, že zaradíte pravidelný pohyb, ktorý vám zlepší kondíciu aj náladu (napr. jógu).
  • Už ste to počuli veľakrát, ale je to skutočne dôležité: vyvážená strava. Dostatok zeleniny, ovocia, minerálov, ako je železo, zinok alebo selén, spolu s esenciálnymi mastnými kyselinami urobia pre vaše vlasy veľa.
  • Správajte sa k svojim vlasom s maximálnou šetrnosťou. Možno už nezvládajú chemické ošetrenia tak dobre ako predtým a podobne to môžu mať aj s tepelnou úpravou. Myslite aj na ich ochranu pred slnkom a chlórom, ak radi plávate v bazénoch.
  • Aktuálnemu stavu vlasov prispôsobte svoju bežnú starostlivosť. Na vypadávanie a rednutie vlasov sa zameriavajú šampón a kondicionér s obsahom kofeínu z radu It's never too late.
  • Venujte pozornosť vlasovej pokožke. Podporte ju Vital kofeínovým sérom na pokožku hlavy, ktoré ponúka nielen starostlivosť, ale taktiež aktivuje vlasové korienky a svojim zložením s kofeínom, koenzýmom Q10 a zinkom ponúka revitalizáciu a hydratáciu.

Pokiaľ máte pocit, že sú problémy výraznejšie a bežná starostlivosť si s nimi neporadí, nebojte sa navštíviť odborníka, ktorý vám pomôže nájsť vhodné riešenie. 


Prečítajte si tiež:

Ako vrátiť zrelej pleti žiarivosť? Tu je 5 najlepších tipov podľa expertky