Nachádzate sa tu

Ako vrátiť zrelej pleti žiarivosť? Tu je 5 najlepších tipov podľa expertky

Prianie každej ženy? Žiarivá, hebká a svieža pleť. Lenže pri pohľade do zrkadla často vidíme opak – mdlú a bledú pokožku. Stres, nedostatok spánku a hydratácie aj hormonálna nerovnováha môžu byť hlavnými vinníkmi. Aj keď nie všetky faktory môžeme ovplyvniť, účinné triky na získanie žiarivej pleti existujú. A Frauke Albrecht, medzinárodná kozmetická školiteľka ALCINA, vám ich prezradí!

Naučte sa rozumieť svojej pleti

V mladosti je pleť žiarivá, zdravo ružovkastá a pružná prirodzene. „S pribúdajúcim vekom a rastúcim vplyvom škodlivých vonkajších faktorov, ako je napríklad UV žiarenie, pokožka ochabuje, sieť kolagénových vlákien musí čeliť útokom voľných radikálov a vznikajú pigmentové škvrny a vrásky,“ vysvetľuje Frauke Albrecht.

K tomu všetkému pleť postupne stráca schopnosť ukladať hydratáciu, a tak sa k bledosti pridáva aj suchosť a zväčšené póry. Znamená to, že sa s týmto stavom musíme zmieriť? Nie! „Vďaka správne nastavenej ošetrujúcej rutine, zdravému životnému štýlu a vhodnej strave si môžete žiarivú pleť užívať aj po štyridsiatke,” uvádza odborníčka. Stačí len pochopiť potreby vašej pleti.

Keď do hry vstúpi menopauza

Dôvody, prečo je vaša pleť nevýrazná a bledá, sa môžu v priebehu života meniť. Jednými z najčastejších sú prirodzený proces starnutia a menopauza. Práve počas menopauzy dochádza k zníženiu produkcie estrogénu, čo vedie k horšiemu uchovávaniu vlhkosti v pleti a suchosti. S tým ide ruka v ruke svrbenie, šupiny, podráždenie a celkový mdlý vzhľad. V menopauze preto treba starostlivosť prispôsobiť a zaradiť do bežnej rutiny krémy pre zrelú pleť.

5 krokov k žiarivej pokožke

Čo robiť, aby ste mali žiarivú pleť v každom veku? Týchto päť tipov vám pomôže.

1. Krémy s „glow” efektom

Prvý krok sa ponúka – krémy, ktoré sa špecializujú na dodanie žiarivosti. Rosé Effekt Denný krém so zapúzdrenými pigmentmi podporuje hydratáciu, chráni pred starnutím a predovšetkým dodáva zrelej a náročnej pleti zdravý, ružovkastý tón a lesk. Pokožka okamžite vyzerá hladšia a štruktúra pleti pôsobí rovnomernejšie. Hodí sa na použitie na tvár, krk aj dekolt a funguje aj ako podklad pod make-up.

A aký krém vybrať na noc? „Na regeneráciu pleti počas spánku je najlepšie siahnuť po hutnejšom kréme alebo kréme s anti-age efektom, ktorý ponúka napríklad Retinol Nočný krém s hyalurónom,” odporúča expertka.

2. Keď je potrebné pridať

Niekedy ale krém nestačí a je čas povolať posily – boostery, séra alebo ampulkové ošetrenia, najlepšie s obsahom kyseliny hyalurónovej a vitamínu C.

Kyselina hyalurónová pomáha pleti uzamknúť hydratáciu a dodáva vlhkosť presne tam, kde je to potrebné. Vitamín C ako účinný antioxidant zase chráni pleť pred negatívnymi vplyvmi okolitého prostredia a prispieva k zjednotenej a – to sa vám bude páčiť – rozžiarenej pleti. Obe tieto látky nájdete v Intenzívnej ampulkovej kúre s dvoma typmi ampuliek.

„Obsah ampuliek do pleti vmasírujte ideálne vo chvíli, keď je pokožka jemne  vlhká. Aktívne zložky tak lepšie preniknú do pokožky,” radí Frauke Albrecht a dodáva: „Pomôcť si môžete aj nefritovým alebo kremenným valčekom. Minimalizuje sa tak aj mierny opuch na tvári.“

3. Upratovanie pleti

Žiarivosť a pleť plná nečistôt a odumretých kožných buniek, to dohromady nejde. Neobídete sa preto bez pravidelného peelingu, ktorý pokožku zároveň zjemňuje, podporuje krvný obeh a vo výsledku zaručuje svieži a oddýchnutý vzhľad. Mechanické peelingy si schovajte skôr na občasné použitie a stavte na tie chemické, ktoré pokožku toľko nedráždia. Alternatívou môžu byť aj toniká s peelingovým efektom, napr. Aktívne tonikum z radu It's never too late. Vďaka obsiahnutým ovocným kyselinám odstráni zvyšky produktov a ďalšie nečistoty a uľahčí aktívnym látkam z krémov a sér prienik do pokožky. 

4. Kruhy a opuchy musia preč

Aká časť tváre vlastne unavený vzhľad vašej tváre spôsobuje? Dosť možno je to očné okolie. Tmavé kruhy, opuch, vačky pod očami, nič z toho práve nevolá zdravým a sviežim dojmom. Ale existuje riešenie. Hneď ráno môžete dodať pokožke vzpruhu a hydratáciu Hyaluron 2.0 Očným gélom, ktorý svojim chladivým účinkom okrem iného tiež zmierňuje opuchy. Ak sú vaším problémom skôr kruhy pod očami, pridajte do ošetrujúcej rutiny Rosé Effekt Očný krém s rozjasňujúcimi farebnými pigmentmi a krycím efektom.

Tip: Ak sú krémy na kruhy pod očami krátke, pomôžte si korektorom (napr. prirodzeným korektorom Authentic concealer), ktorý zaručí ešte intenzívnejšie krytie.

5. Čistenie áno, ale šetrne

Už o tom bola reč – jedným z bežných vinníkov bledej pleti a vrások je vysúšanie. A stáť za ním môžu okrem rastúceho veku, prudkých zmien teplôt alebo genetiky aj nesprávna starostlivosť a dráždivé látky v kozmetických prípravkoch. Odborníčka preto najmä zrelej pleti odporúča čistenie jemným mliekom alebo penou, ktoré pleť nevysušujú a nečistoty odstraňujú šetrne. Vyhnúť by ste sa mali tonikám s obsahom alkoholu, ktoré môžu pokožku pripraviť o cenné lipidy a spôsobiť podráždenie.