Nachádzate sa tu

Jar a citlivá pleť: čo funguje na svrbenie, začervenanie alebo opuchnuté oči?

Jar. V niekom evokuje kvitnúcu a sviežu prírodu, ďalší ale vidí suchú a svrbiacu pokožku, opuchnuté oči alebo nástup pupienkov. Ak ste sa našli v druhej skupine, nenechajte si jar pokaziť. Pozrieme sa na najčastejšie problémy pleti na jar a poradíme, ako ich riešiť.

Prečo je pleť na jar citlivejšia?

Možno máte pocit, že vaša pokožka zažíva náročné obdobie neustále. V lete je to slniečko, ktoré vedie k následnej suchosti pleti na jeseň, v zime sa objavujú problémy spôsobené nízkymi teplotami. A ono to tak skutočne je. Práve preto je dôležité nad svojou každodennou starostlivosťou o pleť premýšľať a upravovať rutinu tak, aby ste pre svoju pokožku robili v aktuálnom období maximum.

Na jar môžu vašu pleť zaskočiť náhle a prudké zmeny teplôt, silnejúce slnečné lúče, vietor aj peľ, ktorý začína poletovať vo vzduchu. To všetko môže znamenať zvýšenú citlivosť pleti a s ňou súvisiace podráždenie, suchosť alebo vznik akné. A to aj v prípade, že citlivý typ pleti v skutočnosti nemáte. Čo na tieto prejavy funguje?

1) Akné

Na pupienky bežne netrpíte, ale s príchodom jari sa im zrazu na vašej pleti nepríjemne darí. Vysvetlenie je jednoduché – pri vyšších teplotách sa viac potíte a práve zvýšené množstvo mazu a nečistôt je pre pupienky živnou pôdou.

Riešenie: Ak sa spotíte, pleť čo najskôr utrite obrúskom, aby ste minimalizovali riziko zapálenia. Zamerajte sa na poctivé čistenie pleti dvakrát denne, najlepšie prípravkom, ktorý nebude na olejovej báze. Pomôcť môže tiež pravidelný peeling, ktorým odstránite odumreté kožné bunky a ďalšie nečistoty. S pupienkami môžete bojovať aj lokálnou dezinfekciou, ideálne s obsahom kyseliny salicylovej s antibakteriálnym účinkom.

2) Dehydratácia a svrbenie

V zime vysúšanie pokožky tak nejako očakávame, ale na jar? Na vine býva poškodená ochranná bariéra pleti, ale aj podráždenie vplyvom vonkajších faktorov, ako sú slnečné lúče alebo napríklad klimatizácia.

Riešenie: Úlohou číslo jedna je dodať dehydratovanej pleti hydratáciu. Na to najlepšie poslúžia prípravky s kyselinou hyalurónovou alebo inými zložkami schopnými viazať vodu. Účinok krémov podporte tým, že budete dopĺňať hydratáciu aj zvnútra – dodržiavaním pitného režimu. Na čistenie pleti voľte šetrné produkty, ktoré svojím zložením pokožku nevysušujú, a ako bonus navyše môžete do starostlivosti zahrnúť sérum alebo masku posilňujúce kožnú bariéru.

 

3) Začervenanie pokožky

Začervenanie pokožky je ďalší z problémov, ktorý k jari bohužiaľ patrí (pokiaľ navyše trpíte kuperózou alebo rosaceou, viete o tom svoje). A vinníkov môžeme opäť hľadať vo zvyšujúcich sa teplotách a silnejúcich slnečných lúčoch.

Rešenie: Čo najviac obmedzte pobyt na slnku, vonku používajte poctivo SPF ochranu a ideálne aj klobúk. Snažte sa vyhýbať aj ďalším faktorom, ktoré k začervenaniu pleti prispievajú, ako sú korenené jedlá, alkohol a nikotín, pobyt v saune alebo horúce kúpele. Prispôsobte stavu pleti svoju rutinu a zvoľte produkty určené pre kuperóznu alebo citlivú pleť.

 

4) Svrbenie a opuchy očí

Alergény poletujúce vo vzduchu spôsobujú nielen kýchanie a snáď nikdy nekončiacu nádchu, prejaviť sa môžu aj svrbením pokožky alebo opuchmi očí.

Rešenie: Aj keď to nie je ľahké, snažte sa kontakt s alergénmi minimalizovať, napríklad tým, že obmedzíte vetranie v priebehu dňa. Pomôcť môžu aj čističky vzduchu. Dobrým tipom je sa ihneď, ako prídete z vonkajšieho prostredia domov, osprchovať a alergény z pokožky tak čo najskôr umyť. Na bežnú starostlivosť o pleť voľte čo najšetrnejšie produkty, aby ste už aj tak podráždenú pokožku ešte viac nedráždili. Pokiaľ vás trápia opuchy a svrbenie očí, vyskúšajte Očný gél, ktorý príjemne chladí a opuchy zmierňuje.