Nachádzate sa tu

Viete, prečo potrebujete pri svojej každodennej starostlivosti retinol?

Kozmetický priemysel neustále prichádza s novými a novými látkami proti starnutiu, aby sa nakoniec vrátil k tej snáď najslávnejšej: retinolu. Ide o jednu z najlepšie preskúmaných kozmetických zložiek, ktorej je prisudzovaná moc redukovať vrásky a pigmentové škvrny, pôsobiť proti akné a mnoho ďalších pozitívnych benefitov pre pleť. Čo vlastne retinol je a prečo a ako ho začleniť do svojej každodennej rutiny?

Čo je retinol?

Niekedy býva označovaný ako vitamín A, stretávame sa s pojmami ako retinoidy alebo kyselina retinová. Poďme si dať malú lekciu chémie a ujasniť si základné pojmy.

Retinol patrí do skupiny retinoidov, čo sú formy vitamínu A, tzv. deriváty. Tie sa v pleťových bunkách premieňajú na kyselinu retinovú, aktívnu formu vitamínu A. Prečo teda rovno nenanášame na pleť prípravky s kyselinou retinovou? Sama o sebe sa používa pri liečbe akné a je dostupná iba na lekársky predpis. Pri jej používaní totiž hrozí podráždenie pleti, navyše je čistý vitamín A citlivý na svetlo a vzduch a o svoju účinnosť tak látka pri styku s kyslíkom môže prísť. Deriváty vitamínu A tak oproti nej majú potrebnú stabilitu a pleť ich znáša lepšie. Platí to hlavne pre zapuzdrené retinoidy, ktorých forma ešte viac bráni oxidácii.

Aké retinoidy poznáme?

Aby toho nebolo málo, existuje niekoľko typov retinoidov. V starostlivosti o pleť sa stretnete predovšetkým s týmito:

  • Retinal, alebo tiež retinaldehyd, je takzvaný prekurzor kyseliny retinovej a dokáže sa veľmi rýchlo premeniť na aktívnu formu vitamínu A. Ide teda o najrýchlejšie pôsobiaci retinoid v starostlivosti o pleť. Zároveň sa s ním spája aj najvyššie riziko podráždenia
  • Retinol, niekedy nazývaný ako vitamín A1, je vysoko stabilnou formou vitamínu A. Vyznačuje sa dobrou znášanlivosťou aj účinnosťou.
  • Retinyl palmitát je slabším typom retinoidu, ktorý sa v pokožke mení na retinol, následne na retinal a ten až potom na kyselinu retinovú.

Tip: Vyskúšajte ALCINA Retinol nočný krém s hyalurónom. Obsahuje vysoko kvalitný zapuzdrený retinol, ktorý vyniká vysokou stabilitou. Kyselina hyalurónová a bambucké maslo v jeho zložení zaručia skutočne intenzívnu starostlivosť a ešte väčšiu podporu obnovy buniek. Už po dvoch týždňoch uvidíte hladšiu a pevnejšiu pokožku.

Retinol a jeho účinky na pleť

Už vieme, čo to vlastne retinol je. Prečo by ste ho ale mali do svojej rutiny zaradiť?

  • Stimuluje produkciu kolagénu

Retinol patrí k najobľúbenejším anti-age zložkám nielen preto, že podporuje tvorbu kolagénu, ale zároveň bráni jeho rozpadu v pokožke. Stabilné kolagénové vlákna sú totiž zásadné pre pevnosť a pružnosť pleti. Prirodzený proces tvorby kolagénu sa ale s pribúdajúcim vekom spomaľuje, objavujú sa vrásky a pokožka stráca elasticitu. Retinol pomáha produkciu znova naštartovať, vyhladzovať linky a vrásky a zároveň podporuje odolnosť pleti.

  • Zlepšuje textúru pleti a vzhľad pórov

So znížením obsahu kolagénu v pleti sú spojené aj viditeľné a zväčšené póry. Čiastočne za ne môže aj genetika a retinol si s ich veľkosťou bohužiaľ neporadí. Môže však mať pozitívny vplyv na ich vzhľad, zjemňuje ich a jeho sťahujúce vlastnosti zabraňujú vzniku veľkých pórov.

  • Obnovuje kožné bunky

Retinol pomáha stimulovať metabolizmus buniek, vďaka čomu sa vrchná vrstva pokožky, epidermis, rýchlejšie obnovuje. Koža sa ľahšie zbavuje odumretých buniek a výsledkom je jemnejšia a hladšia pokožka. 

  • Redukuje pigmentové škvrny

Obnova buniek má ešte jeden pozitívny vplyv, a to na pigmentové škvrny spôsobené kožným farbivom, melanínom. Pretože sú bunky rýchlejšie nahradzované novými, ľahšie tak docielite rovnomerný tón pleti.

  • Bojuje proti voľným radikálom

Retinol je popri tom všetkom aj účinným antioxidantom. Neutralizuje tak negatívne účinky voľných radikálov, teda nestabilných molekúl kyslíka, ktoré sa viažu na iné molekuly v bunkách a spôsobujú ich poškodenie, čo vedie k predčasnému starnutiu pleti.

  • Pomáha udržiavať úroveň hydratácie

So suchou pokožkou sa stretávajú predovšetkým ženy v období menopauzy. Klesajúca hladina estrogénu znižuje schopnosť pleti udržiavať vodu, čo vedie okrem vysychania aj k ochabovaniu a vyblednutiu. Retinol pomáha bunkám lepšie viazať vlhkosť a dlhšie ju uchovávať.

Používajte retinol správne

Retinol je optimálne aplikovať na vyčistenú pokožku večer, aby ste sa vyhli vystavovaniu pleti slnečnému žiareniu. A to jednak preto, že je látka citlivá na svetlo, ktoré by spomalilo premenu na kyselinu retinovú a znížila by sa tak jej účinnosť, zároveň je pleť po aplikácii citlivejšia. V priebehu dňa tak nezabúdajte na prípravok s ochranným faktorom (napr. UV Control Serum N° 1 s SPF 25), a to v priebehu celého roka.

V spojení s retinolom tiež, aspoň zo začiatku, platí zásada: menej je viac. Ide o vysoko účinnú látku a pleť by ste tak nemali preťažovať nadmernými koncentráciami. Spočiatku krém nanášajte ob jeden alebo dva dni, aby si na látku vaša pleť zvykla. Ak sa nestretnete s negatívnou reakciou, môžete retinol používať denne.