Nachádzate sa tu

Zamerajte sa na čistenie podľa typu pleti

V kúpeľni vám stojí celý rad ošetrujúcich prípravkov, ktoré vám majú zaručiť mladistvú a žiarivú pleť. Pokiaľ ale zanedbávate prvý krok rutinnej starostlivosti – čistenie – veľmi pravdepodobne nevyužívate potenciál svojho beauty regimentu na maximum. Prečo čistenie pleti nepodceňovať a ako vybrať ideálny čistiaci prípravok podľa typu pleti?

Prečo je čistenie pleti dôležité

Dôvodov, prečo je čistenie pleti ráno a večer alfou a omegou každodennej starostlivosti, je viac než tušíte:

  • Pravidelné čistenie z pleti odstraňuje nielen nečistoty, ktoré na pleti priľnú pri pobyte vonku, ale aj maz, make-up alebo zvyšky opaľovacieho krému.
  • Čistenie podporuje výmenu buniek a tým, že pleť zbavuje nečistôt, taktiež umožňuje látkam z ošetrujúcich prípravkov pracovať efektívnejšie.
  • Udržiavanie pleti v čistote je dôležitým predpokladom na zníženie rizika vzniku akné.
  • Pri čistení pleť masírujete, čo podporí cirkuláciu krvi, aby ste dosiahli sviežeho vzhľadu.

Ako vybrať čistiaci produkt podľa typu pleti

Aby sa tieto výsledky dostavili, je potrebná správna technika, pravidelnosť a tiež vhodný produkt zodpovedajúci vášmu typu pleti. V opačnom prípade sa totiž môže stať, že všetky séra, krémy a masky, ktoré na pleť nanesiete po čistení, neprinesú očakávaný efekt. Jednoducho preto, že sa vzájomne svojimi účinkami nebudú optimálne podporovať.

Mastná a zmiešaná pleť

Hoci sa môže zdať, že pri mastnej a zmiešanej pleti potrebujete na čistenie silné až agresívne prípravky, opak je pravdou – najlepšie bude fungovať šetrnosť. Tento typ pleti si najlepšie rozumie s čistiacimi gélmi, prípadne penami, ktoré pokožku vyčistia, ale nezbavia ju všetkých olejov a nespôsobia tak nepríjemné sťahovanie. V zložení hľadajte ingrediencie, ako je kyselina salicylová, AHA a BHA kyseliny, niacínamid alebo zinok, teda látky účinné v boji s akné. V prípade mastnej pleti sa tiež odlíčte vždy pred cvičením a pokožku vyčistite, akonáhle workout dokončíte, aby ste sa vyhli vzniku vyrážok.

Suchá pleť

Najlepšou voľbou pre suchú pleťkrémové prípravky alebo čistiace produkty na báze oleja – obsahujú totiž obvykle aj hydratačné a lipidové zložky, ktoré pleť ošetrujú. Hľadajte v zložení ceramidy, glycerín, jojobový olej alebo olej z hroznových jadier a vyhnite sa produktom s obsahom alkoholu. Ak po aplikácii cítite sťahovanie, možno sa vám pokožka snaží povedať, aby ste čistiaci prípravok skúsili vymeniť. Pri suchej pleti je obzvlášť dôležité predchádzať ďalšiemu vysušovaniu použitím vhodného tonika a úpravou pH pleti. 

Citlivá pleť

Pokiaľ máte citlivú pleť, je obzvlášť dôležité hľadať čo najšetrnejšie produkty – bez parfumácie, alkoholu a abrazívnych čiastočiek. A musíte prihliadnuť aj na to, v akom stave vaša pleť je. Citlivá pleť totiž môže byť zároveň aj suchá alebo mastná. Pokiaľ ide o konzistenciu prípravku, citlivej pleti obvykle svedčia čistiace mlieka aj gély. Nový čistiaci produkt najskôr vyskúšajte na malom kúsku kože, aby ste zistili, ako naň pokožka reaguje.

Pravidlá čistenia

A ako je to so správnym postupom a technikou? Držte sa týchto zásad:

  • Prvým krokom by malo byť odstránenie make-upu. Využiť môžete napríklad šetrný Soft Eye Make-up Remover.
  • Vyhnite sa extrémom a neumývajte pleť horúcou, ale ani ľadovou vodou. Najlepšie jej bude svedčiť voda vlažná.
  • Na samotné čistenie obvykle nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky a budú stačiť vaše ruky, prípadne odličovacie tampóny.
  • Nezabúdajte ani na oblasť krku a dekoltu.
  • Pri sušení pleti po čistení stačí len jemne pritlačiť uterák. Rozhodne ním pleť nedrhnite. Zároveň sa ubezpečte, že je uterák čistý.
  • Po čistení pokračujte aplikáciou vhodného tonika a dodaním hydratácie za pomoci denného alebo nočného krému.
  • Nepreháňajte to – čistenie pleti dvakrát denne je úplne dostačujúce.