Nachádzate sa tu

Vieme, čo naozaj funguje na pigmentové škvrny na tvári

Hoci sú väčšinou úplne neškodné, hľadáme všemožné spôsoby, ako sa ich zbaviť. Pigmentové škvrny, ktorým sa tiež hovorí slnečné alebo starecké, nás totiž robia staršími. Ako ich vzniku predísť, čo na ne skutočne funguje a aké rady radšej nepočúvať? To všetko vám náš kompletný sprievodca prezradí.

Čo sú pigmentové škvrny a ako vznikajú?

Tón pleti každého z nás je trochu iný, čo má na svedomí pigment melanín. Občas sa ho v určitých častiach tela nahromadí viac (odtiaľ pochádza aj označenie hyperpigmentácia) a vznikajú tak škvrny. Čo za tým stojí?

  • UV žiarenie: Hlavnou úlohou melanínu je ochrana pred UV žiarením. Slnečné lúče stimulujú bunky na jeho produkciu a v ideálnom prípade vznikne rovnomerné opálenie. Niekedy však proces rovnomerne neprebieha, melanín sa nerozkladá a na pokožke zostávajú hnedé škvrny.
  • Vek: Označenie stareckej škvrny nevzniklo len tak pre nič za nič. Tým, že sa v priebehu života zvyšuje miera vystavovania našej kože slnku, zvyšuje sa aj pravdepodobnosť vzniku hyperpigmentácie. Väčšinou sa preto škvrny objavujú v oblasti rúk, tváre alebo dekoltu, skrátka tam, kam slnečné lúče dopadajú najčastejšie. 
  • Genetika: Genetika má často na svedomí vznik malých pieh aj väčších škvŕn v detstve. Všeobecne tiež platí, že u osôb s veľmi svetlým odtieňom pleti sa môžu pigmentové škvrny objaviť aj v mladom veku z toho dôvodu, že sú citlivejšie na UV žiarenie.
  • Hormonálne zmeny: Pigmentové škvrny bežne postihujú napríklad nastávajúce mamičky, pretože podľa výskumov spôsobuje zvýšená hladina estrogénu počas tehotenstva vyššiu produkciu melanínu. Škvrny vzniknuté v dôsledku hormonálnych zmien však väčšinou samy zmiznú.

Látky, ktoré proti pigmentovým škvrnám fungujú

Ak škvrny nemiznú samy, nie je treba panikáriť. Pomôžu totiž aj kozmetické prípravky s obsahom osvedčených látok. Len je potreba trocha trpezlivosti a tiež správny výber. Na aké ingrediencie staviť?

  • AHA a BHA kyseliny: S AHA kyselinami sa v kozmetike stretávame najčastejšie vo forme kyseliny glykolovej alebo mliečnej, ktoré sú obľúbené pre svoju schopnosť urýchľovať bunkovú obnovu. BHA, teda beta-hydroxykyseliny, zase vynikajú exfoliačným a protizápalovým účinkom a využívajú sa na redukciu škvŕn po akné. Či už do starostlivosti pridáte akúkoľvek z nich, snažte sa ich zaradiť do večernej časti rutiny. Pleť totiž po ich aplikácii reaguje výrazne citlivejšie na slnko.
  • Kyselina azelaová: Táto zložka pôsobí ako jemný peeling a prispieva tak k odstráneniu stmavnutých buniek na povrchu pokožky. Zároveň sťahuje póry, zjemňuje pleť a pôsobí ako antioxidant.
  • Niacinamid: Táto látka zabraňuje prenosu melanínu do vrchných vrstiev pokožky a znižuje tvorbu nového melanínu. Funguje tak aj ako skvelá forma prevencie.
  • Retinol: Obľúbená forma vitamínu A podporuje rýchlejšiu obnovu buniek, čo pomáha redukovať pigmentové škvrny a zároveň aj hĺbku vrások. Rovnako ako v prípade AHA a BHA kyselín aj retinol zvyšuje citlivosť pleti na slnečné lúče a rozhodne by ste tak nemali zabúdať na pravidelné používanie ochrany proti slnku.
  • Extrakt z koreňa sladkého drievka: : Krémy a séra s obsahom tejto látky zabraňujú premene tyrozínu na melanín. Podobne funguje aj kyselina dojková získavaná z húb alebo výťažok z moruše.
  • Vitamín C: Prípravky s obsahom vitamínu C sú skvelou prevenciou vzniku pigmentových škvŕn. Táto látka má rozjasňujúce a antioxidačné účinky a okrem toho prináša aj hydratačný a anti-age efekt. Majitelia citlivej pleti si ale musia dať pozor na možnosť podráždenia v prípade vysokých koncentrácií.  

Zabojujte proti pigmentovým škvrnám domácou starostlivosťou

Či už sa s pigmentovými škvrnami stretávate, alebo chcete ich vzniku predísť, vyskúšajte našu jednoduchú ošetrujúcu rutinu v 4 krokoch:

1) Čistenie tváre

Čistenie tváre každé ráno aj večer je základ. Malo by byť jemné, ale dôkladné, aby mohli všetky látky z následne použitých produktov optimálne preniknúť do pokožky a rozvinúť svoj účinok. Pre normálnu alebo mastnejšiu pleť použite Čistiaci gél so zinkom a aloe vera. V prípade suchej alebo citlivej pleti zvoľte Čistiacu penu s ľahkou textúrou a panthenolom.

2) Peeling alebo sérum

V dalším kroku se zaměřte na buněčnou obnovu prostřednictvím peelingu nebo séra. Tekutá forma přípravků usnadní pronikání látek do hlubších vrstev epidermis. Naším tipem je Skin Manager Pleťové tonikum nebo Aktivní tonikum s obsahem účinných AHA kyselin. 

V ďalšom kroku sa zamerajte na bunkovú obnovu prostredníctvom peelingu alebo séra. Tekutá forma prípravkov uľahčí prenikanie látok do hlbších vrstiev epidermy. Naším tipom je Skin Manager Pleťové tonikum alebo Aktívne tonikum s obsahom účinných AHA kyselín.

3) Starostlivosť cez deň aj v noci

Pokiaľ ide o krém, pre dennú starostlivosť voľte taký, ktorý pôsobí proti predčasnému starnutiu pleti vplyvom okolitého prostredia (ako je napríklad Vitamín C Denný krém s hyalurónom). Na noc siahnite po výdatnejšom prípravku na regeneráciu a bunkovú obnovu, ako je Retinol Nočný krém s hyalurónom.

4) SPF ochrana

Aby ste predišli vzniku ďalších pigmentových škvŕn, zahrňte do bežnej dennej starostlivosti v priebehu celého roka UV ochranu. UV Control sérum N° 1 s SPF 25 je perfektnou voľbou, pretože ho možno použiť v spojení s akýmkoľvek ďalším sérom alebo krémom a funguje aj ako podklad pod make-up.

Pozor na babské rady

Možno ste na internete narazili na množstvo zaručených rád, ako sa pigmentových škvŕn zbaviť za pomoci bežných kuchynských ingrediencií. Napáchať tým ale môžete viac škody ako úžitku. Napríklad hojne odporúčaná citrónová šťava alebo jablčný ocot síce môžu vďaka obsiahnutým kyselinám škvrny ľahko zosvetliť, ale zároveň pracujú nerovnomerne, takže pleť nezíska vytúžený zjednotený odtieň, a navyše hrozí podráždenie pokožky. Nie sú tiež vhodné na pravidelné používanie, ktoré je na odstránenie škvŕn nevyhnutné. Podobne je na tom aj pasta vyrobená z jedlej sódy, ktorá narúša ochranný plášť pokožky.

Pokiaľ vám bežne predajné prípravky nepomáhajú, vydajte sa radšej namiesto experimentov do kozmetického salónu alebo k dermatológovi. Odborníci majú k dispozícii sofistikovanejšie a bezpečné metódy, ktoré budú k vašej pleti maximálne šetrné..