Nachádzate sa tu

Ako (ne)kombinovať retinol s ďalšími účinnými látkami?

Podporuje produkciu kolagénu, zjemňuje póry, prispieva k obnove buniek, redukuje pigmentové škvrny a – jednoducho povedané – veľkou mierou prispieva k mladistvému, vyhladenému a vypnutému vzhľadu našej pleti. Retinol vo svojej kúpeľni proste chceme. Ale vedeli ste, že jeho efekt môžete ešte posilniť kombináciou s ďalšími účinnými látkami? Poradíme, ktoré to sú, a na čo si dať pri aplikácii pozor.

Retinol a kyselina hyalurónová

Kyselinu hyaluronovou si kosmetický svět zamiloval jako neuvěřitelný magnet na vodu. Jeden gram na sebe dokáže navázat až 6 litrů vody, což z ní dělá nedocenitelného pomocníka v boji proti suchosti i vráskám. A s retinolem se v tomto ohledu perfektně doplňuje, protože každá z těchto látek působí v jiných vrstvách pokožky:

Kyselinu hyaluronovú si kozmetický svet zamiloval ako neuveriteľný magnet na vodu. Jeden gram na seba dokáže naviazať až 6 litrov vody, čo z nej robí neprekonateľného pomocníka v boji proti suchosti aj vráskam. A s retinolom sa v tomto ohľade perfektne dopĺňa, pretože každá z týchto látok pôsobí v iných vrstvách pokožky:

  • Kyselina hyalurónová má veľké molekuly, pôsobí tak primárne vo vrchných vrstvách pokožky a prináša okamžitý efekt.
  • Molekuly retinolu sú menšie a dokážu tak preniknúť do hlbších vrstiev pleti, kde posilňujú spojivové tkanivo a minimalizujú viditeľnosť vrások z dlhodobého hľadiska.

Viete, že v prípravkoch radu ALCINA Hyaluron 2.0 nájdete pokročilú formu kyseliny hyalurónovej, ktorá obsahuje veľké aj malé molekuly a preniká do vrchných i hlbších vrstiev pokožky zároveň?

Tip: Aplikovať najprv kyselinu hyalurónovú, alebo retinol? Záleží na konzistencii produktu. Pravidlo vrstvenia hovorí, že prednosť majú tekutejšie prípravky, ako sú séra a gély, a až na ne by mali prísť mastnejšie a hutnejšie krémy. Hyaluron 2.0 Pleťový gél sa tak hodí pod výdatnejší retinolový krém. Pokiaľ však používate retinolové sérum, pokračujte výživným hydratačným prípravkom, ako je napríklad Hyaluron 2.0 Pleťový krém.

Retinol a vitamín C

Vitamín C má s retinolom mnoho spoločného. Obidva sú silnými antioxidantmi a chránia pleť pred negatívnym vplyvom voľných radikálov, obidva stimulujú tvorbu kolagénu a majú schopnosť redukovať hyperpigmentáciu. V starostlivosti o pleť tak fungujú univerzálne. Premýšľate, ktorú z týchto látok pri každodennej starostlivosti uprednostniť? Dobrá správa – zložité rozhodovanie nie je potrebné. Stačí retinol a vitamín C používať v rôznom dennom čase a využiť tak silu oboch z nich!

Tip: Vitamín C Denný krém s hyalurónom je optimálnou dennou starostlivosťou. Posilňuje obranyschopnosť pokožky a zvyšuje účinok opaľovacích krémov. Retinol Nočný krém s hyalurónom je s ohľadom na peelingové vlastnosti retinolu, ktoré zvyšujú citlivosť pleti na slnečné lúče, ideálnou starostlivosťou na noc.

Retinol a AHA a BHA kyseliny

Možno ste počuli, že by ste AHA a BHA kyseliny s retinolom kombinovať nemali. Je to však trochu inak.

AHA, teda alfa hydroxykyseliny, ako je kyselina mliečna alebo glykolová, a BHA, teda beta hydroxy kyseliny, kam patrí napríklad kyselina salicylová, prispievajú rovnako ako retinol k obnove pokožky. Pracujú ale rozdielne. Zatiaľ čo retinol spúšťa obnovu zvnútra, AHA a BHA kyseliny k nej prispievajú peelingovým efektom zvonku. Ich nízka hodnota pH totiž ľahšie naruší spojenie medzi odumretými bunkami na povrchu pokožky.

Spojenie týchto látok je tak ideálne pre tých, ktorí túžia po hladkej a rozjasnenej pleti. Je ale potrebné postupovať pomaly, aby účinok nebol pre pokožku „príliš” a neobjavilo sa podráždenie. Pokiaľ máte citlivejšiu pleť, nanášajte prípravky s týmito látkami najskôr iba každý druhý deň a samostatne. Potom môžete postupne prejsť na používanie súčasne, avšak s určitým kratším odstupom medzi aplikáciami. Vždy tiež ako prvý naneste prípravok s AHA či BHA kyselinami a až potom retinolovú starostlivosť.

Tip: Vyskúšajte Skin Manager Pleťové tonikum s AHA kyselinami, ktoré je dostatočne šetrné aj pre citlivú pleť. Obsiahnuté ovocné kyseliny pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky a zjemňovať póry.

A teraz už viete, ako z účinných látok v kozmetických prípravkoch získať pre svoju pleť maximum benefitov! Upravíte podľa toho svoju každodennú beauty rutinu?