Nachádzate sa tu

Čo má spoločné znečistenie ovzdušia a starostlivosť o pleť?

Každý pozná situáciu, keď sa večer objavia na vatovom tampóne všetky nečistoty, ktoré na pleti po čistení zostali. Málokto sa ale zamýšľa nad tým, že dôvodom sú okrem iného aj usadeniny zo vzduchu, napríklad jemné čiastočky prachu a smog. Aj keď nežijeme v Londýne, Pekingu alebo Los Angeles, vo väčšine veľkých miest, ale aj na vidieku znečistenie ovzdušia rapídne rastie.

Keď je reč o problematike znečisteného ovzdušia, či "air pollution", ktoré vzniká predovšetkým pri spaľovaní fosílnych palív (napr. uhlia, zemného plynu a ropy), myslíme najprv na jeho vplyv na naše zdravie – na choroby dýchacích ciest alebo srdca. Ale kvôli každodennému kontaktu so škodlivými látkami trpí aj náš najväčší orgán, koža.

Anti pollution starostlivosť o našu pleť

V rámci štúdie Leibnizovho inštitútu pre zdravotný výskum v oblasti životného prostredia (IUF) u starších žien, sa jasne ukázalo, že ženy vystavené zvýšenej hladine znečisťujúcich látok v ovzduší majú v tvári priemerne o 20 % viac pigmentových škvŕn ako ženy, ktoré nežijú v mestách. Výskum tak odhalil silnú spojitosť medzi zaťažením časticami znečisťujúcich látok a pigmentáciou.

Ľudský organizmus necíti zvýšenú expozíciu jemných prachových častíc – naproti tomu okamžite vnímame, keď sa naša pokožka spáli od slnka. Počas dňa ale koža pohlcuje veľa látok, ktoré na nej priľnú. Jemný prach sa skladá z veľkého množstva rôznych častíc. V závislosti od ich veľkosti sa častice nielen hromadia na povrchu kože, ale môžu preniknúť hlbšie do vrstiev pokožky. Princíp je – čím menšie, tým zákernejšie.

Na rozdiel od všeobecného hesla, že "menej je viac", starostlivosť o pleť iba za pomoci vody nestačí. Nepomáha dopĺňať zásoby vlhkosti a chrániť pred škodlivými vplyvmi prostredia. Vedľa dostatočného prísunu tekutín a zdravej výživy bohatej na vitamíny, môže správna starostlivosť chrániť pleť pred predčasným starnutím. Pri aktivitách vonku by ste mali používať opaľovací krém s dostatočným ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu.

Na túto problematiku sme sa opýtali Olafa Schernera, vedeckého odborníka v spoločnosti Dr. Wolff.

Ako škodí znečistené ovzdušie našej pleti?

Negatívne dopady na životné prostredie sa neustále zvyšujú a či chceme alebo nie, pôsobia aj na nás. Nevychádzať von však nie je riešením. Usadeniny z prostredia nielen priľnú k pokožke, ale môžu dokonca preniknúť DO pokožky. Koža je najväčším orgánom tela a slúži ako prvá obrana pred množstvom rôznych vplyvov prostredia. Dôležitým faktorom okrem slnečného žiarenia je aj zaťaženie znečisťujúcimi látkami v podobe prachových častíc. Tieto veľmi malé častice prachu prenikajú do horných vrstiev pokožky, kde môžu spôsobiť nešpecifické zápalové procesy. Hnacou silou týchto procesov je oxidačné poškodenie bunky a jej jednotlivých stavebných blokov, napr. kolagénu. Kvôli oxidatívnemu poškodeniu najdôležitejšieho štrukturálneho proteínu starne pleť rýchlejšie. Môže dochádzať k vysúšaniu, hyperpigmentácii, vráskam a zvýšenému znečisteniu.

Ako mám svoju pleť chrániť čo najlepšie?                                 

Najnovšie poznatky a vedecké fakty jasne dokazujú, že antioxidanty a opaľovacie krémy sú len dva zo známych stavebných kameňov účinnej stratégie v boji proti predčasnému starnutiu pleti vplyvom znečistenia životného prostredia. Priedušný ochranný film, ktorý sa aplikuje denne na pleť a bráni prenikaniu najmenších častíc do pleti, je najlepší obranný mechanizmus proti vplyvom okolitého prostredia. Táto nová stratégia technologickej ochrany je okrem výživných a hydratačných zložiek integrovaná do účinnej receptúry prípravku ALCINA Skin Manager Bodyguard, čím denne prispieva k individuálnej stratégii boja proti znečisteniu. Ďalšou dôležitou súčasťou ochranného programu je čistenie pleti od nečistôt a zvyškov make-upu. Cieľom je zbaviť pokožku akýchkoľvek usadenín na povrchu, aby sa mohla v noci optimálne regenerovať.

Ako pomáha ALCINA Skin Manager Bodyguard tomu, aby bola moja koža optimálne chránená?

ALCINA Skin Manager Bodyguard je výživná a hydratačná tekutina, ktorá na pokožke pôsobí ako priedušný ochranný film. Zložky ochranného filmu sú modelované podľa vzoru prírodných makromolekúl. Ochranný film sťažuje prienik aj tých najmenších prachových častíc. Bodyguard môže byť použitý ako výhradná starostlivosť alebo ako sérum pred výdatným krémom, čím dennodenne prispieva k individuálnej stratégii proti znečisteniu.

Prečo dať bodyguardovi prednosť napríklad pred krémami s antioxidantmi?

Prečo bojovať s poškodením pokožky, keď mu môžeme predchádzať? Antioxidanty bojujú len s dôsledkami preniknutých častíc, tzv. radikálov. Keď sú vytvorené voľné radikály, poškodenie v koži už prebieha a môže byť obmedzené iba antioxidantmi. To sa líši od priedušného ochranného filmu, ktorý znižuje prienik jemných prachových častíc a tým aj vinníkov poškodenia pokožky. Pre porovnanie môžeme ako príklad uviesť moderný automobil: airbag zmierňuje následky kolízie, ale nemôže jej zabrániť. Funkcia automatického núdzového brzdenia úplne zabraňuje kolízii a aktivuje sa ešte pred airbagom.

Tak funguje priedušný ochranný film ALCINA Skin Manager Bodyguard

Prečitajte si tiež:

Ako si udržím perfektne pestovanú pleť?