Nachádzate sa tu

Sprievodca zimnou starostlivosťou o pleť: prečo je pokožka suchá a aké ingrediencie pomáhajú?

Suchá pleť v zimnom období môže byť rovnako nepríjemná ako sveter, ktorý hryzie. Štípe, svrbí, spôsobuje podráždenie, skrátka sa v ňom necítime dobre. Lenže pleť na rozdiel od svetra nevymeníme. Čo robiť, aby ste sa vo svojej pokožke zase cítili dobre?

Prečo máte v zime suchú pleť?

Aby ste pochopili, čo vaša pokožka v zime potrebuje, poďme sa spoločne vydať po stopách príčin suchej pleti. Chladné obdobie pre ňu znamená v skratke to, že sa pohybuje medzi dvoma extrémami – nízkymi teplotami vonku a suchým vzduchom vo vykurovaných miestnostiach. A oboje vedie k strate vlhkosti. V zime taktiež dochádza k zníženiu produkcie kožného mazu, ktorý tvorí prirodzenú ochrannú vrstvu a uzamyká vlhkosť, čo len podporuje ďalšie vysušovanie. A pretože sa spomaľuje aj obnova buniek, je k tomu všetkému pokožka mdlá a zhrubnutá.

 

Čas na zmenu

Naša pleť nám tým všetkým dáva jasne najavo, že letná starostlivosť nestačí a každodenná rutina si žiada zmenu. A začať treba pekne od začiatku, teda čistením. Aj to treba prispôsobiť chladnému počasiu, aby sme pleť zbytočne nezaťažovali, ale naopak ju chránili. Siahnite po jemných čistiacich prípravkoch bez alkoholu, ktoré nenarušujú prirodzenú ochrannú bariéru pleti (naším tipom je Čistiaca pena alebo Čistiace mlieko). Tvár si umývajte iba vlažnou vodou, nie horúcou, tá môže pleť dráždiť. Exfoliáci si v zime pokojne doprajte, ale radšej za pomoci šetrných enzymatických peelingov a tiež maximálne raz či dvakrát za týždeň.

Nasledovať by mala hydratácia v podobe vhodnej podkladovej ampulky alebo séra. Ľahký krém vymeňte za hutnejší variant (napríklad Kašmírový pleťový krém), ktorý dodá pleti lipidy a vlhkosť. Čas od času pridajte aj niečo navyše -- pleťovú masku (siahnite napríklad po 5-minútovej maske a pokojne ju nechajte pôsobiť cez noc) alebo sa vydajte do salónu na profesionálne ošetrenie s masážou tváre, ktorá podporí vláčnosť pleti.

Tip: Perfektným bonusom bude pre pleť v zimných mesiacoch Kašmírová 2fázová ampulka. Má podobu desaťdňovej intenzívnej kúry, a pretože obsahuje panthenol a množstvo výživných olejov, navracia pleti hebkosť, podporí rovnováhu vlhkosti a chráni pred ďalším vysúšaním. A jej kašmírová vôňa z vášho rituálu urobí rozprávkový zážitok!

Hydratáciu pokožky ale môžete podporiť aj zvnútra, a to vhodnou stravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny. Nájdete ich napríklad v lososovi, vlašských orechoch alebo ľanových semienkach. Dôležité je tiež dodržiavanie pitného režimu. Myslite na to, aj keď máte v zime menší smäd!

Tie správne ingrediencie na vašu rutinu

A aké zložky v zimných ošetrujúcich prípravkoch hľadať? ALCINA verí v kúzlo kašmíru. Je spájaný prevažne s luxusným oblečením, ale cenný extrakt z kašmírovej vlny dokáže zázraky aj s pleťou. Zložením je podobný ľudskej pokožke a obsiahnuté lipidy posilňujú kožnú bariéru, viažu na seba vlhkosť a ukladajú ju na neskôr. Tým extrakt poskytuje dlhodobú a hĺbkovú hydratáciu a suchá a namáhaná pokožka sa tak stáva jemnou a vláčnou. Navyše chráni pred chladom a vetrom, čo je v zime nedoceniteľná vlastnosť. Okrem toho je tiež bohatý na aminokyseliny. Tie zaručujú pružnosť a pevnosť pleti a známky predčasného starnutia tak nemajú šancu.

Teraz už viete, prečo má ALCINA v sortimente celý rad Cashmere, ktorý sa stará nielen o pleť, ale aj p ruky a pokožku celého tela. V produktoch nájdete okrem kašmírového extraktu aj ďalších skvelých bojovníkov s nástrahami zimy, ako je bambucké maslo, koenzým Q10 alebo urea. To všetko dohromady znamená ten najlepší zimný koktail na vašu každodennú starostlivosť.