Nachádzate sa tu

Tipy, ako predchádzať starnutiu pokožky a minimalizovať vznik vrások

Kým samotný proces starnutia je neodvratný a čaká každého z nás, predčasnému starnutiu pokožky a vzniku vrások do veľkej miery zabrániť môžete, a to správnou starostlivosťou a dodržiavaním niektorých zásad.

Úloha typu pleti pri starnutí pokožky

Typ pleti hrá v tomto smere podstatnú úlohu. Suchá pokožka má totiž tendenciu starnúť oveľa rýchlejšie. S vekom je navyše každá pokožka o niečo suchšia, čo je súčasť prirodzeného procesu a zároveň aj dôvod, prečo je starostlivosť o ňu čím ďalej náročnejšia. Ale aj v prípade, že máte suchú pleť, nemusíte vešať hlavu. Možno ešte o niečo zásadnejšiu úlohu totiž hrá životný štýl.

Ako starnutie kože prebieha?

Mladá pokožka sa neustále obnovuje a zostáva tak vyplnená, hebká a pružná. Jej textúra sa však s vekom mení – je suchšia, tenšia a začínajú vznikať prvé linky a vrásky. Spojenie medzi dermis a epidermis sa zmenšuje a vo výsledku potom pokožka vyzerá menej mladistvo a nevyplnene.

Ako zistím, či mojej pokožke chýba vlhkosť, alebo tuk?

Keď nemá pokožka dostatok hydratácie, začne sa napínať a v dlhodobom horizonte môžu byť pri smiechu vidieť na tvárach mimické vrásky. Pri nedostatku tuku potom vznikajú suché vrásky, ktoré sú rýchlo viditeľné. Typ suchosti ale nie je ťažké určiť, stačí jednoduchý test. Ukazovákom jemne zatlačte líce smerom zdola nahor. Objavujú sa priečne vrásky? Potom pokožke chýba vlhkosť. Zvislé vrásky znamenajú, že pleti chýba tuk. Ak sa objavujú vrásky v oboch smeroch, pokožke chýba tuk i vlhkosť.

Ktoré látky sú v boji proti starnutiu najúčinnejšie?

Najobľúbenejšími bojovníkmi proti vráskam sú koenzým Q10, vitamíny A (retinol), E a C a tiež kyselina hyalurónová a kolagén. Koenzým Q10 a vitamíny pomáhajú znižovať účinky voľných radikálov na pokožku, kyselina hyalurónová priamo predchádza vzniku vrások a potláča tie existujúce. Jej pokročilá forma, Hyaluron 2.0, má potom špeciálny účinok, a to vďaka malým a veľkým molekulám. Kým veľké molekuly viažu vlhkosť a okamžite spôsobujú plnší vzhľad pleti, malé molekuly prenikajú do hlbších vrstiev a podporujú jej pevnosť.

Aký vplyv má životný štýl?

Dôležitá je predovšetkým rovnováha medzi aktivitou a odpočinkom. Ak máte skôr hektický životný štýl a zároveň málo spíte, mali by ste zaradiť viac oddychu a nepodporovať tak predčasné starnutie pokožky. Ale platí to aj naopak, pohyb a cvičenie na čerstvom vzduchu stimulujú krvný obeh a okysličenie organizmu. Starnutie pokožky tiež podporuje fajčenie a konzumácia alkoholu, vytvárajú totiž v tele viac voľných radikálov. Podobne pôsobí aj okolité prostredie, stres či choroby.

Akými ďalšími hriechmi prispievam k starnutiu pokožky?

Jedným z často podceňovaných tém sú účinky slnka. Početné návštevy solária sú rovnako škodlivé ako intenzívne opaľovanie. Nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že poškodenie je vidieť až za 15 či 20 rokov. Nikdy preto nechoďte na slnko bez ochranného krému. Tvár si chráňte klobúkom. Dôležité je aj pravidelné čistenie pleti ráno a večer.

Kedy začať s anti-age starostlivosťou?

Táto otázka je veľmi individuálna, záleží totiž na type pleti a životnom štýle. Obecne však platí, že čím skôr začnete, tým efektívnejšie možno starnutie pokožky oddialiť. Ak už sa hlboké vrásky objavia, je boj proti nim oveľa ťažší. Osobitnú pozornosť venujte aj očnému okoliu. Pokožka tu je totiž štyrikrát tenšia ako na zvyšku tváre a výrazne sa tak svojou štruktúrou líši. A proces starnutia urýchľuje aj žmurkanie. Vhodnou prevenciou je Očný gél Hyaluron 2.0. Poskytuje hydratáciu, vyhladzuje jemné línie a vrásky a zabraňuje ich opätovnému formovaniu.

Ktoré produkty sú užitočné pri zmierňovaní vrások?

Pomocníkov v boji proti vráskam nájdete v sérii ALCINA It's never too late. Pleťový krém proti vráskam prebúdza spiace bunky opäť k životu. Účinná látka Matrixyl preukázateľne podporuje produkciu kolagénu, vďaka čomu pokožku rýchlejšie regeneruje. Koenzým Q10 a vitamín E potom spôsobujú zdravý rast kože a zabraňujú vzniku ďalších vrások. Očný balzam z tohto radu sa postará o hydratáciu a starostlivosť o namáhanú pokožku v tejto oblasti. Redukuje vrásky spôsobené suchosťou a mimikou a bude tak účinný aj v boji proti už vzniknutým vráskam.

Vaša pleť ocení aj extra starostlivosť, ktorú zabezpečí sérum. Naším tipom je Aktívne sérum – vyniká obsiahnutým kokteilom účinných látok, ktoré vyhladia a spevnia kontúry tváre, a postará sa o rovnomernú štruktúru pokožky. Sérum možno ľahko kombinovať s ďalšími prípravkami a použiť ho môžete aj ako intenzívnu kúru ráno a večer. A ako pri aplikácii postupovať? Najprv naneste sérum a jemne ho vmasírujte do pleti. Potom použite svoj obľúbený krém.

Aký postup zvoliť, keď chcem pleť naozaj rozmaznávať?

Zvlášť dôležitý je u zrelej pleti peeling, ktorý odstráni odumreté bunky a stimuluje ich obnovu. Používajte ho pravidelne, udržíte tak pokožku mladistvú. Aktívny peeling ALCINA sa hodí pre všetky typy pleti. Ak máte pokožku citlivú, použite Soft Peeling bez abrazívnych častíc. Svojej pleti ale môžete dopriať niečo navyše každý deň. Na čistenie pleti použite It's never too late Aktívne tonikum, ktoré pomocou ovocných kyselín odstraňuje suché šupinky a maz z pokožky. Zmenšuje póry, redukuje vrásky, mílie a pigmentové škvrny a pomáha s rýchlejšou regeneráciou.

Môže vrásky ovplyvniť aj strava?

Strava si s vráskami síce neporadí, ale môže pomôcť im predchádzať. Jedálniček plný ovocia a zeleniny prispieva k ochrane pokožky pred vznikom vrások, vitamíny (predovšetkým A, C a E) a ďalšie látky ako karotenoidy pomáhajú posilňovať kožnú bariéru. Kde ich nájdete? Vo vysokých koncentráciách sa nachádzajú v mrkve, paradajkách, paprike, kukurici, brokolici, broskyniach, pomarančoch, grapefruitoch, melónoch a marhuliach.

Ako veľmi sú dôležité očné krémy?

Pretože je pokožka okolo očí v porovnaní s inými časťami tela veľmi tenká a citlivá a je tu menej potných a mazových žliaz, začínajú sa tu objavovať vrásky rýchlejšie. Očné krémy môžu pomôcť predchádzať ich vzniku a s blížiacou sa tridsiatkou sú tak každodennou nutnosťou.

Vedeli ste, že rytifóbia je strach z vrások? S týmito tipmi ale môžete obavy hodiť za hlavu!

Tip č. 1: Saténový vankúš

Pripadá vám ráno vaša tvár trochu pokrkvaná? Možno poznáme vinníka – vankúš. Časti tváre zaborenie do vankúša sú vystavené väčšiemu riziku vzniku vrások. Riešením je saténová posteľná bielizeň. Táto látka je jemnejšia a na tvár sa neotlačí.

Tip č. 2: Spánkom ku kráse

Že dostatok spánku napomáha sviežejšiemu a lepšiemu vzhľadu nie je mýtus. Vedeli ste, že ak pôjdete spať každý deň o pol hodiny skôr, za rok toho naspíte o týždeň viac?

Tip č. 3: Úsmev nás robí mladšími

Ak niekto odhaduje náš vek, pomôžu mu v tom výrazy tváre. Podľa niektorých štúdií nás mrzutý pohľad robí staršími. Keď sa tvárové svaly napnú, napríklad kvôli negatívnym pocitom, objavia sa v okolí úst malé vrásky. Namiesto mračenia teda radšej nasaďte úsmev!

Tip č. 4: Cvičte tvár

Aj krátka masáž tváre pomôže s lepším prekrvením a prinesie príjemný pocit relaxácie. Po dobu 10 minút denne masírujte pleť palcom, ukazovákom a prostredníkom od brady cez líca až k spánkom jemnými štípavými pohybmi.

Tip č. 5: Fontána mladosti

Už ste to pravdepodobne počuli veľakrát, ale toto skrátka platí – najmocnejším pomocníkom proti starnutiu pleti je dostatočná hydratácia. Kombinácia aspoň dvoch až troch litrov vody denne a ošetrujúcich krémov je skvelou cestou k tomu vyzerať stále mladistvo.