Nachádzate sa tu

Denný vs. nočný krém: Aký je v nich skutočne rozdiel?

Koža je neuveriteľne zložitý orgán. A tiež veľmi citlivý –⁠ preto reaguje na najrôznejšie zmeny prostredia. Okrem toho má aj vnútorné hodiny a jej potreby sa menia v závislosti od jej biorytmu. To všetko sú dôvody, prečo dáva používanie nočnej a dennej starostlivosti dokonalý zmysel. V čom sa konkrétne prípravky na deň a noc líšia a ako ich vyberať?

Rozdiel medzi denným a nočným krémom

Je to jednoduché: každý z krémov plní inú rolu. Úlohou denného krému je hydratovať a chrániť pleť pred vonkajšími vplyvmi, zatiaľ čo nočné krémy sa zameriavajú predovšetkým na regeneráciu a hĺbkovú starostlivosť. A tomu zodpovedá aj ich zloženie alebo konzistencia. Určite to ale neznamená, že jeden typ krému je dôležitejší ako druhý. V ideálnom prípade by ste do svojej pleťovej rutiny mali zahrnúť oba. Vďaka tomu pleti zaručíte optimálnu starostlivosť po celých 24 hodín a docielite tak jej žiarivý vzhľad. 

Prečo potrebujete denný krém

Denný krém má vašu pleť chrániť pred vplyvmi okolitého prostredia, ako je UV žiarenie, prach a nečistoty, dodávať pokožke hydratáciu a dôležité vitamíny a zároveň by mal vytvoriť aj kvalitný základ pod make-up. Aj z toho dôvodu je jeho konzistencia väčšinou ľahšia, aby sa rýchlejšie vstrebala do pokožky.

Ktoré ingrediencie v zložení denného krému vašu pleť potešia?

  • Vitamín C: Silný antioxidant pokožku chráni pred voľnými radikálmi a dodáva pleti prirodzený jas.
  • Kyselina hyalurónová: Vyniká schopnosťou viazať vlhkosť a zaručuje pleti vláčnosť a hydratáciu.
  • SPF: Ochrana pred UV žiarením je zásadná ako prevencia predčasného starnutia pokožky a ďalších problémov s kožou. Súčasťou kozmetickej rutiny by mala byť každý deň, nielen v lete.
  • Vitamín E: Podporuje kožnú bariéru a udržuje pokožku jemnú a pružnú.

Tip: Ak SPF faktor nie je súčasťou vášho denného krému, siahnite po sére UV Control Sérum. Je vhodné pod akýkoľvek ošetrujúci prípravok či make-up a vďaka ochrannému faktoru 25 pleť chráni pred účinkami UVA aj UVB žiarenia.

Prečo potrebujete nočný krém

Nočný krém plní tri hlavné úlohy. Tým prvým je regenerácia, kedy pleť využíva spánok na zotavenie sa z celodennej námahy. Zároveň by mal pomáhať pleti s hydratáciou a udržiavať vlhkosť v pleti lepšie a dlhšie, aby na druhý deň ráno aj suchá pleť vyzerala sviežo. A predovšetkým pri zrelej pleti je potom dôležitý anti-age efekt. Ani s tým najlepším krémom sa síce ráno neprebudíte úplne bez vrások, ale pokiaľ zvolíte správne zloženie krému, napríklad so zapúzdrenými aktívnymi zložkami, výsledný účinok si určite všimnete.

Zloženie nočných krémov býva obvykle hutnejšie a bohatšie, aby regeneráciu pleti v priebehu noci optimálne podporilo.

A aké aktívne zložky v nočných krémoch hľadať?

  • Retinol: Táto forma vitamínu A podporuje tvorbu kolagénu a môže prispievať k redukcii vrások. Zároveň podporuje bunkovú obnovu, zjemňuje póry a zabraňuje tvorbe veľkých pórov. Retinol však citlivo reaguje na UV žiarenie a najlepšie preto funguje práve v noci.
  • Koenzým Q10: Tento silný antioxidant chráni pleťové bunky pred poškodením a podporuje ich v produkcii energie.
  • Esenciální mastné kyseliny: Kyselina linolová a ďalšie kvalitné esenciálne mastné kyseliny posilňujú kožnú bariéru a chránia pred stratou vlhkosti. Ocení ich najmä veľmi suchá a citlivá pleť.

Tip: Zatiaľ čo suchá alebo citlivá pokožka bude ťažiť z krémov s obsahom tukov a olejov, u iných typov pleti by mohli tieto zložky spôsobiť nepríjemnosti. S výberom nočného krému vám preto najlepšie poradí odborník v kozmetickom salóne.

Najděte dokonalý krém na den i noc podle potřeb své pleti a dopřejte jí 24hodinovou péči! Odmění se vám za to mladistvým a svěžím vzhledem.